Baimė turi kvapą, sako mokslininkai

Vilniausdiena.lt

 

Baimės kvapas iš tikrųjų egzistuoja, o pati baimė gali būti užkrečiama. Atliktas tyrimas parodė, kad žmogus gali užuosti medžiagas, išskiriamas kitų žmonių ir pasąmonėje nuspręsti, kad kitas yra išsigandęs. Tokiu būdu baimė gali lengvai paplisti žmonių grupėje.

Šį tyrimą atliko Dusseldorfo universiteto Vokietijoje mokslininkai. Jo metu buvo ištirtas 49 studentų prakaitas prieš egzamino pradžią. Taip pat tirtas tų pačių studentų prakaitas, kai jie mankštinosi sporto salėje.

 

Vėliau surinkti kvapai buvo duoti pauostyti kitiems 28 studentams stebint jų smegenų aktyvumą. Šie studentai negalėjo atskirti prakaito kvapo, kuris buvo surinktas egzamino metu nuo to, kuris surinktas sporto salėje. Tačiau smegenų aktyvumas rodė, kad jie į šiuos kvapus reaguoja skirtingai.

 

Uostant egzamino metu surinktus kvapus, smegenų sritys, atsakingos už emocinius ir socialinius signalus gerokai suaktyvėdavo. Smegenų dalys, susijusios su empatija, taip pat tapdavo aktyvesnės. Mokslininkai padarė išvadą, kad nerimas žmogų priverčia išskirti medžiagas, kurios kitiems taip pat sukelia panašius jausmus.