Draudikai: vis daugiau vairuotojų neturi privalomojo draudimo poliso

Alfa.lt

 

Draudikai spėja, kad pastaraisiais mėnesiais vis daugiau vairuotojų ryžtasi į kelius išvažiuoti neturėdami privalomojo draudimo poliso, o apsidrausti jie skuba tik sukėlę avariją. Transporto priemonių draudikų biuro Žalų administravimo departamento direktoriaus Rimanto Kleinausko teigimu, signalų, kad atsiranda vis daugiau draustis nenorinčių asmenų, jau yra – įregistruotų mašinų gausėja, o draudimo sutarčių – ne.

 

Anot draudikų, sunkmečiu ne tik gyventojai, bet ir įmonės kartais linkusios pataupyti pinigus, trečiadienį rašo „Lietuvos rytas“.

Draudimo paslaugų vartotojams atstovaujančios Draudėjų asociacijos vienas steigėjų Eugenijus Maciulevičius pripažino, kad vairuotojai kartais nusprendžia rizikuoti. Jo spėjimu, pastaruoju metu mažiausiai 5 proc. automobilių savininkų neturi poliso.

 

Bet tokių gali būti ir daugiau. Rinkos tyrimų bendrovės „TNS Gallup“ apklausa parodė, kad 22 proc. šalies vairuotojų ilgiau ar trumpiau važinėjo neapsidraudę. 8 proc. apklaustųjų teigė pamiršę pratęsti sutartis, o 8,5 proc. prisipažino sąmoningai nutarę nesidrausti, tikėdamiesi, kad nieko bloga nenutiks.

 

Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai per pirmuosius šešis šių metų mėnesius nubaudė 8406 neapsidraudusius vairuotojus, panašiai tiek jų buvo ir pernai.

 

„Regitros“ duomenimis, šių metų birželio 30-ąją šalyje buvo įregistruota 2,119 mln. transporto priemonių. Tiesa, dalis jų realiai nevažinėja Lietuvoje – jos atiduotos į metalo laužą arba parduotos į užsienį, tik savininkai apie tai nėra pranešę. Registrą nuolat papildo naujos mašinos. Šių metų pradžioje jame buvo 2,1 mln., o 2008-ųjų sausio 1 dieną – 1,973 mln. transporto priemonių. Tuo tarpu privalomojo draudimo sutarčių skaičius iš esmės nekinta. Praėjusių metų pirmojo ketvirčio pabaigoje šalyje galiojančių draudimo polisų buvo 1,27 mln., o šių metų kovo pabaigoje galiojančių sutarčių buvo 1,278 milijono.