SAM: kiaulių gripu užsikrėtęs tauragiškis – jau pasveikęs

Alfa.lt

Lietuvoje penktadienį patvirtintas pirmasis vadinamojo kiaulių gripo atvejis, BNS patvirtino sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas. Naujojo gripo A(H1N1) atvejis AIDS centro laboratorijoje buvo nustatytas 37 metų Tauragės gyventojui, kuris šį mėnesį lankėsi Indijoje.

 

„Sirgo žmogus iš Tauragės. Jis yra jūrininkas, buvo Indijoje, ko gero Indijoje pasigavo ligą“, – Alfa.lt sakė Ekstremalių situacijų valdymo centro vadovas Romualdas Sabaliauskas.

 

Ligonio ir jo šeimos narių sveikata šiuo metu yra gera.

„Taip, mes turime pirmąjį naujojo tipo H1N1 virusą. Ligonis jau sveiksta pakankamai sparčiai, vadinkime, kad jis yra sveikas“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas.

Lietuva iki šiol buvo vienintelė Europos Sąjungos (ES) valstybė, kurioje nebuvo nustatytas nė vienas kiaulių gripo atvejis. Gegužės pabaigoje iš Indijos grįžęs 37 metų vyras pirmus negalavimo simptomus pajuto birželio 14 dieną. Jam skaudėjo gerklę, pakilo temperatūra, laužė kaulus. Birželio 17 dieną jis kreipėsi į Tauragės pirminės sveikatos priežiūros centrą. Po kelių dienų paimtas mėginys virusologiniam tyrimui atlikti.

 

Viceministro A.Skiko teigimu, ligonio šeimos nariai yra sveiki, nors Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime nurodoma, kad žmona anksčiau „skundėsi pakilusia kūno temperatūra, gerklės skausmu“.

 

A.Skiko teigimu, informacijos apie kitus galimus susirgimus ar įtartinus atvejus Lietuvoje kol kas nėra, tačiau gripo plitimas ateityje yra tikėtinas.

 

„Tai yra gripas, turime daug svečių, Vilniuje vyksta renginiai ir bus renginiai. Manau, kad tai yra natūralus procesas. Ar jis plis stipriai, sunku pasakyti (…). Priimkime tai, kaip gripo plitimą natūraliu būdu“, – penktadienį žurnalistams sakė A.Skikas. BNS paklaustas, ar šiuo metu tiriama kitų įtartinų gripo atvejų, ministerijos pareigūnas sakė, kad konkrečių įtarimų šiuo metu nėra.

 

„Kol kas kitų nėra paimta dar, nes lyg ir nebuvo įtarimų, buvo šis vienas“, – sakė A.Skikas.

 

Kiaulių gripo pandemiją Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė birželio 11 dieną, ekspertams nustačius, kad ligos protrūkis dėl savo geografinio išplitimo masto pasiekė pandemijos statusą. Prieš kelias dienas pirmasis vadinamojo kiaulių gripo atvejis nustatytas ir kaimyninėje Latvijoje. Lenkijoje tokių atvejų užregistruota 13, Estijoje – 5 sergantys šiuo gripu asmenys. Šiose šalyse mirusių nuo viruso A (H1N1) sukeltos ligos nėra.

 

Iš viso pasaulyje virusu yra užsikrėtę ir serga daugiau nei 50 tūkst. žmonių, gripas nusinešė daugiau nei 200 žmonių gyvybes. Daugiausia sergančiųjų yra Jungtinėse Valstijose (per 21 tūkst.), daugiausia žmonių mirė Meksikoje (113). Virusas A(H1N1) pirmą kartą nustatytas balandžio mėnesį Meksikoje.

 

A.Skikas sakė, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vakcina nuo kiaulių gripo yra „intensyviai rengiama“. Pareigūno teigimu, panikai pagrindo nėra, specialių medikamentų vaistinėse ieškoti taip pat nėra reikalo.

 

Siekiant sumažinti riziką užsikrėsti gripu, medikai rekomenduoja vengti kontaktų su galimai sergančiais žmonėmis, dažnai plautis ar dezinfekuoti rankas, vengti liesti akis, nosį ar burną.

 

Kiaulių gripo simptomai yra tokie patys, kaip ir būdingi kitų rūšių virusams – pakilusi temperatūra, sloga, gerklės skausmas, kosulys, nuovargis, raumenų skausmai.