„Google“ į naujienų svetainę įtraukia „Wikipedia“ straipsnius

ITŽINIOS.LT

 

Svetainė „Google News“ pripažino, kad internetinė enciklopedija „Wikipedia“ vis dažniau naudojama kaip visuomenės naujienų šaltinis. Dėl šios priežasties „Google News“ šią enciklopediją įtraukė į pastovių leidinių sąrašą. Jeigu trečiadienio vakare būtumėte apsilankę tinklapyje „Google News“, būtumėte pamatę, kad net keturiuose iš trisdešimties straipsnių buvo pateiktos nuorodos į „Wikipedia“ straipsnius: šiuose straipsniuose buvo pranešama apie kiaulių gripo protrūkį bei Irano rinkimų protestus. „Wikipedia“ straipsnių įtraukimas buvo pradėtas kaip eksperimentas, kurį galėjo matyti tik nedidelė vartotojų dalis.

„Prieš įtraukiant enciklopediją „Wikipedia“ tarp kitų nuolatinių šaltinių, mes norėjome įsitikinti, kad žmonės nori skaityti straipsnius, kuriuos parašė savanoriai, naudodamiesi internete pateiktais duomenimis, – sakė kompanijos atstovas. – Mes įsitikinome, kad „Wikipedia“ puslapiai buvo puikūs daugelio istorijų papildymai“. Jis taip pat pridūrė, kad „Wikipedia“ dažnai temą apžvelgia plačiau.

 

Kompanijos „Google“ bandymas skatinti „Wikipedia“ turinį yra pakankamai naujas: paieškos sistemoje „Wikipedia“ straipsniai labai retai patenka tarp pirmųjų paieškos rezultatų. Tačiau jų naudojimas žinių svetainėje, ypač po to, kai laikraščių leidėjai skundėsi, jog „Google“ kuria konkuruojančią žinių svetainę, kurioje pateikiamos jų straipsnių antraštės bei fragmentai, iškelia naują klausimą: kaip leidiniai gali kontroliuoti ir imti mokestį už savo turinį.

 

Kritikai išreiškė susirūpinimą dėl informacijos tikslumo, tačiau „Wikipedia“ straipsniuose, ypač apie naujausias žinias, gali būti kruopščiai nurodyti informacijos šaltiniai. Pavyzdžiui, straipsnyje „Irano prezidento rinkimai 2009 metais“ šį savaitgalį buvo pateikta daugiau nei 200 išnašų. Tai yra dar vienas įrodymas, kaip leidinių naujienos gali būti greitai sutrumpintos ir naudojamos be kompensacijos.

 

Kompanijos „Google News“ žingsnis buvo didelis netikėtumas ir „Wikipedia“. „Wikimedia Foundation“ atstovas Jay Walsh tvirtino, kad apie tai sužinojo skaitydamas internete. „Kompanija „Google“ pripažįsta, jog „Wikipedia“ tampa šaltiniu, kuriame pateikiama pati naujausia informacija, – sakė jis. – Tai yra kiekvienos dienos enciklopedija“.

 

www.itzinios.lt