Pasitikrink, ką žinai apie Užgavėnes

www.alfa.lt

Tradiciškai vasario pabaigoje Lietuva ir dalis Europos švenčia Užgavėnes. Ši šventė skirta atšvęsti žiemos pabaigai, išvaryti visas blogybes, nutikusias žiemą, šalčius, negandas. Tikima, kad per Užgavėnes reikia ypač sočiai pavalgyti, nes ilgas savaites po jų truks pasninko laikotarpis.
Centrinės miestų ir miestelių aikštės priguža persirengėlių. Net ir didžiausių miestų gatvėse strykčioja velniai, po namus ištiesę rankas vaikšto elgetos, čigonai siūlosi ką parduoti, gydytojai vardina pramanytas ligas ir bando jas gydyti įvairiausiais vaistais.

Užgavėnės kartu ir draugiškos kaimynystės šventė, kažkuo panaši į vakarietiškąjį Heloviną. Šventės dalyviai, savo veidus paslėpę po linksmomis kaukėmis, užsuka į draugų, artimųjų, kaimynų, o kartais ir visai nepažįstamų žmonių kiemus, namus, butus prašydami blynų. Blynai – tradicinis šios šventės valgis.
Kol siaučia linksmai šurmuliuojantys ir besilinksminantys Užgavėnių šventėjai, tolumoje teatralizuotos eisenos dalyviai jau tempia skudurinę moterį, žiemos simbolį, prie laužo, o šalia kaunasi storulis ir liesas – žiemos ir ateinančio pavasario simboliai, išspręskite Užgavėnių testą ir pasitikrinkite, ką žinote apie šią šventę.