Paskaitų beveik nelankiusiam Malakauskui – nuolaidos universitete

Pasaulio fitneso čempionas ir TV3 projekto „Šok su manimi“ finalininkas Martynas Malakauskas po intensyvaus pusmečio vis dar bando atsigauti. Vaikinas sakė, kad iki naujųjų metų stengėsi tik išsimiegoti, o po dabar jo laukia dar vienas iššūkis – sesija.

Nebuvo „atsilikęs“

M. Malakauskas studijuoja Klaipėdos universitete Kūno kultūros pedagogiką. Trečiame kurse studijuojantis Martynas pasirinko dienines akivaizdines studijas. Tačiau pastarąjį semestrą universiteto auditorijose jis buvo retas svečias.

„Buvau ten užsukęs prieš savaitę, – paklaustas apie mokslus atsiduso M. Malakauskas. – Nuėjau pasikonsultuoti kaip, kas, kame, kada sesija prasideda. Jau buvo vienas egzaminas, kurio nelaikiau, nes nespėjau grįžti. Dabar sausio 7 dieną laukia pasirenkamojo dalyko egzaminas. Aš pasirinkęs šokius. Kiek žinau, jis susidės iš teorinės ir praktinės dalies.“

Pianinu, būgnais, sintezatoriumi ir akordeonu grojantis vaikinas yra baigęs muzikos mokyklą. Savo muzikinius sugebėjimus jis pademonstravo ir finalinėje „Šok su manimi“ laidoje. Tuo, kad raumenimis besirūpinantis jaunuolis moka groti, stebėjosi ir projekto komisijos pirmininkas Jurijus Smoriginas.

„Nebuvau ir mokykloje kažkoks atsilikęs. Nesakau, kad daug mokiausi, nes kai ir sportuoji, ir groji, neįmanoma visko gerai padaryti“, – kuklinosi pasaulio čempionas.

Nestokoja ryžto

Iš Turkijos prieš kelias savaites parsivežęs pasaulinį auksą, jis vėl netrukus keliaus į šią šalį. Joje kartu su Klaipėdos universiteto šokėjų komanda, su kuria šoka jau trejus metus, jis dalyvaus Turkijos krepšinio Žvaigždžių dienoje. Tačiau iki tol jam teks išsilaikyti egzaminus.

„Turi tai padaryti. Jau visai ne kas būtų, jeigu neišlaikyčiau. Nedaug tėra man tų egzaminų – tik keturi. Tačiau nežinau, ar tikrai dėstytojai atsižvelgs į priežastis, dėl kurių nelankiau paskaitų“, – nerimavo M. Malakauskas.

Nuolaidos už sportininko statusą

Klaipėdos universiteto Kūno kultūros katedros, kurioje studijuoja M. Malakauskas, vedėja profesorė, habilituota daktarė Eugenija Adaškevičienė naujienų portalą Alfa.lt patikino, kad į Martyno šio pusmečio nuopelnus „be abejonės bus atsižvelgiama“.

„Jis garsina ne tik Lietuvos vardą svetur, bet ir mūsų universiteto, katedros ir programos garbę gina“, – sakė E. Adaškevičienė.

Ji paaiškino, kad universitete išimtiniais atvejais kai kuriems studentams yra suteikiamas sportininko statusas. Tam reikia būti pažangiu studentu ir Lietuvos rinktinės nariu, kandidatu į rinktinę arba turėti aukštus rezultatus. Tokių studentų M. Malakausko studijuojamoje programoje yra apie penkiolika iš dviejų šimtų. Vienas iš jų yra ir Martynas.

„Sportininkai yra visapusiškai globojami. Sportininko statusas suteikia daugiau laisvės. Studentas gali išsidėstyti savo egzaminus jam patogiu metu, laikyti juos ne tik per sesiją, bet ir ilgiau. Taip pat jam suteikiama galimybė studijuoti ilgiau nei ketverius metus,“ – nuolaidas sportininkams vardijo mokslininkė.

Be to, M. Malakauskas už savo nuopelnus gali džiaugtis finansine nauda – jis gali būti iš dalies atleidžiamas ir nuo mokesčio už studijas.

Svajonių mokytojas

Taip pat Kūno kultūros katedros vedėja portalui Alfa.lt sakė, kad šokio, kurio egzaminą tuoj turėtų laikyti M. Malakauskas, dėstytoja turėtų jam įskaityti šį egzaminą.

„Juk dėstytojai mate kaip jis šoko. Gal nebent teoriją jam reikėtų atsiskaityti“, – minėjo dėstytoja.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad visos šios nuolaidos nereiškia, kad M. Malakauskas gali būti aplaidus ir nesirūpinti mokslais. Būti išmestas iš universiteto gali kiekvienas studentas, net jeigu jis – pasaulio čempionas. Anot jos, po kelių metų, kai Martynas baigs mokslus, kai kuriems moksleiviams labai pasiseks turint tokį kūno kultūros mokytoją kaip M. Malakauskas.

„Asmeniškai aš jam dar nieko nedėsčiau. Tik kitą semestrą su juo susidursiu. Bet iš kitų dėstytojų girdžiu gerus atsiliepimus. Jie sako, kad Martynas yra kultūringas, mandagus, bendrauti mėgstantis žmogus. Žmogaus sveikata turi didelės reikšmės ir protinei veiklai, o Martyno kūnas tikrai parengtas, tad jis turi daug perspektyvų ir protinėje veikloje“, – savo viltimis apie M. Malakauską pasidalijo akademikė.

 

{alfa2}