Vokietijoje steigiami nepageidautinų naujagimių punktai

Alfa.lt

 

Vokietijos valdžia kreipėsi į motinas, kurioms nereikalingi vaikai, neatsikratyti jais, paliekant tualetuose, traukiniuose, namų laiptinėse, bet atnešti nepageidaujamus naujagimius į specialius punktus, kurie įrengti prie miestų ligoninių. Šį sprendimą šalies valdžia priėmė po to, kai praėjusiais metais nuvilnijo naujagimių nužudymų banga, rašoma timesonline.co.uk. Pranešama, kad pirmasis nepageidautinų naujagimių punktas įrengtas Hamburge, prie ligoninės „Baby-Klappe“ 2000 metais.

 

Punktai, kur galima palikti mažylį, įrengti gana atokiai nuo pašalinių akių. Naujagimiai paguldomi ant specialaus padėklo, kuris įtaisytas sienos ertmėje ir juo automatiškai „nunešamas“ į iš anksto šildomą lovelę.

 

Tada įsijungia pavojaus signalas, įspėjantis medicinos seseris, kad atkeliavo naujas gyventojas ir jį reikia pamaitinti. Tuo pačiu sudaryta galimybė, kad motinai užtektų laiko nueiti nepastebėtai. Tačiau jei motina persigalvotų, ji gali atsiimti savo kūdikį, paprastai, per trijų mėnesių laikotarpį. Kiek atneša ir palieka kūdikių per metus – nepranešama.

 

Akivaizdu, kad tos pačios problemos nesvetimos ir mums. Todėl šiuo opiu klausimu ne taip seniai iš tribūnos pasisakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, siūlydamas įrengti naujagimių punktus bent keliuose respublikos miestuose, kad motinos galėtų palikti nepageidaujamus kūdikius, kurių neturi galimybių auginti dėl vienokių ar kitokių priežasčių.