Vyriausybė svarsto naujus mokestinius pakeitimus

Balsas.lt

Vyriausybėje – naujų mokestinių pakeitimų vajus. Neskelbtame ministrų pasitarime nutarta, kad reikia sutaupyti 1 milijardą litų. Nuo rugpjūčio mėnesio planuojama 2 procentais – iki 21% – didinti PVM, tačiau ketinama išlaikyti lengvatas vaistams, knygoms ir galbūt šildymui. Iš šio mokesčio daugiausiai pajamų gauna valstybės biudžetas.

 

Premjeras Andrius Kubilius tikina, kad PVM padidinimas nėra kažkuo išskirtinis, be to, šį mokestį rengiasi didinti ir kaimyninės valstybės. Tačiau dėl PVM didinimo koalicija kol kas nesutaria. Taip pat planuojama nuo 475 iki 430 lt mažinti bazinį dydį, nuo kurio priklauso politikų, teisėjų, valdininkų ir pareigūnų atlyginimai. Vyriausybės planuose – ir motinystės pašalpų mažinimas.

 

Šaltinių duomenimis, už pirmus metus norima mokėti 84 proc., už antrus – 50 proc. algos. Šiandien ryte koalicija vėl renkasi į susitikimą, kur aiškinsis dėl mokestinių pakeitimų. Kol kas atsisakoma plano 2 kartus didinti darbuotojų įmokas „Sodrai“. Balsas.lt primena, kad šis siūlymas susilaukė didelio nepritarimo tiek iš visuomenės, tiek iš daugelio politikų.