Baigėsi pagrindinis pasėlių deklaravimo etapas

VTV.LT

Žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas, prasidėjęs balandžio 14 d., baigėsi birželio 15 d., tai yra vakar. Pavėluotai pateiktos paraiškos bus priimamos iki liepos 10 d. už kiekvieną pavėluotą darbo dieną galutinę paramos sumą mažinant 1 proc.

 

Šios dienos duomenimis, gautos 161 423 paraiškos, deklaruota 2,4 mln. hektarų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotų. Pernai pasėlius deklaravo apie 183 tūkst. ūkininkų, o bendras jų deklaruotas žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotas siekė apie 2,59 mln. hektarų. 2007 m. ūkininkai deklaravo panašų pasėlių plotą — 2,6 mln. hektarų.

 

Deklaravimas vakar dar vyko visoje Lietuvoje. Pasak Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (Centras) generalinio direktoriaus pavaduotojos Birutės Martuzevičiūtės, pasėlių deklaravimas šiemet vyksta sklandžiai. Apie 80 procentų žemėlapių fragmentų yra įbraižyti elektroniniu būdu. Pasėlių laukus braižyti elektroniniu būdu bandė visos savivaldybės. Tik elektroniniu būdu pasėlių laukus braižo Anykščių, Druskininkų, Marijampolės, Radviliškio bei Rietavo savivaldybės.

 

B.Matuzevičiūtė atkreipė dėmesį, kad visi žemdirbiai galėjo raštu kreiptis į Centrą su prašymu prisijungti prie sistemos. Gavę tokią teisę, jie patys savarankiškai įbraižė pasėlių laukus elektroniniu būdu. Tokia galimybe šiemet pasinaudojo 800 žemdirbių.