Šemetai – eurokomisaro postas

Alfa.lt

Išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį patvirtino, kad į eurokomisaro postą yra siūlomas finansų ministras Algirdas Šemeta. Ji jau dairosi, kas galėtų užimti finansų ministro kėdę. „A. Šemetos kandidatūra nepasirodė geriausia, ji pasirodė dabar tikslinga. Būtent todėl, kad Lietuva galėtų ir turi galimybę išlaikyti Europos biudžeto portfelį. Lietuvai, mažai valstybei, tokia atsakomybės sritis yra tikrai naudinga“, – sakė D. Grybauskaitė. Ji sako dar nežinanti, ar A. Šemeta bus geras eurokomisaras.

 

„Ateitis parodys, kaip jam seksis. Niekada nieko negali iš anksto planuoti net apie save kalbėdamas. Viskas priklausys nuo daugelio aplinkybių“, – kalbėjo išrinktoji prezidentė. Ji sakė jau aptarusi su premjeru galimas finansų ministro kandidatūras. Tarp jų yra ir ilgametė ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė.
„Bent aš tikrai žiūrėsiu į žmogaus profesionalumą, jo galimybes tvarkytis šioje sudėtingoje situacijoje“, – aiškino D. Grybauskaitė. Ministrus skiria prezidentas premjero teikimu.

 

Eurokomisarą skiria Europos Komisijos vadovas, pasikonsultavęs su šalies, iš kurios atvyksta komisaras, vyriausybe. Tapusi Lietuvos prezidente, D. Grybauskaitė paliko Europos biudžeto komisarės postą. Pirmadienį premjeras Andrius Kubilius atsisakė įvardyti siūlomo eurokomisaro kandidatūrą, nes sutarė su Europos Komisijos vadovu Jose Barroso laikytis konfidencialumo.

 

„Aš ketvirtadienį kalbėjau su J. Barroso. Aptariau būsimo komisaro kandidatūrą ir kaip ji turėtų būti svarstoma. Sutariau su J. Barroso, kad kol kas ši informacija yra konfidenciali“, – sakė premjeras. Premjeras yra žadėjęs, jog būsimą eurokomisarą J. Barroso pristatys šią savaitę nuvykęs į Europos Vadovų Tarybą. Pirmadienį jis teigė, jog A. Šemeta į ją vyksta dėl to, kad ten bus svarstomi svarbūs finansų klausimai.

 

Pirmadienį finansų ministras Algirdas Šemeta, žurnalistų paklaustas, kodėl jis sutiko tapti eurokomisaru, kalbėti atsisakė: „Apskritai šį klausimą komentuos ministras pirmininkas. Jis pasakys, kokie yra sprendimai priiminėjami tuo klausimu.“ Anksčiau A. Šemeta į visus klausimus apie eurokomisaro kėdę atsakydavo negavęs pasiūlymo užimti šio posto, todėl negalintis nieko komentuoti. Pastarąjį kartą jis taip žurnalistams sakė ketvirtadienį.