Lietuva sėkmingai išplatino 500 mln. eurų obligacijų emisiją

Alfa.lt

Lietuva tarptautinėse finansų rinkose sėkmingai išplatino naują 500 mln. eurų (1,726 mlrd. litų) euroobligacijų emisiją, kuri bus išperkama 2014 metais, mokant 9,375 proc. metinę palūkanų normą. „Po pastaruoju metu finansų rinkas krėtusių niūrių prognozių Baltijos regionui ir rinkoje vyravusių negatyvių naujienų bei įžvalgų sėkmingas mūsų vertybinių popierių emisijos išplatinimas užsienio rinkose rodo investuotojų pasitikėjimą Lietuva ir pritarimą šalies Vyriausybės vykdomoms priemonėms.“ – sakė finansų ministras Algirdas Šemeta.

 

Lietuvos euroobligacijų, pelningumas antrinėje rinkoje 2016 metais išperkamų euroobligacijų siekia 9,2- 9,8 proc., tačiau tokiais pelningumais sudaromi tik nedideli sandoriai. Didesnėms apimtims norint pritraukti investuotojus, reikia pasiūlyti didesnį pelningumą nei kotiruotės antrinėje rinkoje.

 

„Situacija finansų rinkose dar nėra stabili ir investuotojų pageidaujami pelningumai išlieka santykinai aukštame lygyje, tačiau jau pats euroobligacijų išplatinimo faktas yra labai teigiamas ženklas tiek mums, tiek kitoms Centrinės ir Rytų Europos šalims. Svarbu taip pat pažymėti, jog tai yra naujų pinigu įliejimas į Lietuvos ekonomiką, kuris šiuo metu itin reikalingas.“ sakė Finansų ministras.

 

Paskutinį kartą Lietuvos Respublikos euroobligacijų emisija tarptautinėse rinkose buvo išplatinta 2007 metų pabaigoje. Šiandien naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Lietuva platina penkių metų trukmės euroobligacijas. Anot su „Bloomberg“ bendravusio bankininko, obligacijų kaina galėjo būti apie 9,5 proc.

 

Pardavimą organizavo „Citigroup Inc.“, „Credit Suisse Group AG“ ir „Royal Bank of Scotand Group Plc“. Naujienų agentūra BNS rašė, kad obligacijos bus išplatintos iki darbo dienos pabaigos. „Šiuo metu renkami investuotojų pasiūlymai. Sulaukėme situacijos identifikavimo, aprimo spekuliacijos dėl Latvijos lato, viskas vyksta teigiamai, ir, manau, tai bus labai reikšmingas įvykis – tai reiškia, kad Lietuva grįžta į rinką“, – BNS sakė pavardė nenorėjęs minėti pareigūnas.

 

Reitingų agentūra „Fitch“ paskelbė šiandienos emisiją reitinguojanti BBB lygiu. Tai toks pat įvertinimas, kaip Lietuvos ilgalaikio skolinimosi užsienio valiuta reitingas su neigiama perspektyva. Anot vz..lt, finansų ministras Algirdas Šemeta yra teigęs, kad priklausomai nuo paklausos, euroobligacijų emisija galėtų siekti 300-600 mln. eurų.