Gamtoje tyko pavojus – iš žiemos miego pabudo erkės!

Kasdien vis labiau jaučiame artėjant pavasarį: ilgėja dienos, daugėja saulėtų dienų. Atšilus orui ne vienas traukiame į gamtą. Tačiau gamtoje tyko pavojus – iš žiemos miego pabudusios erkės. Daugelis erkių yra pavojingos, nes platina infekcines ligas: erkinį encefalitą, Laimo ligą, erlichijozę, babezijozę, tuliaremiją, įvairias karštliges.  Telšių apskrityje 2009 metais, lyginant su 2008  labai išaugo sergamumas erkių platinamomis ligomis: erkiniu encefalitu -2,3 karto, Laimo liga – 4,5 karto. Sergamumas  Laimo liga Telšių ir Mažeikių rajonuose padidėjo 4 kartus.  

Kaip portalą infoMažeikiai.lt informavoTelšių visuomenės sveikatos centro darbo organizavimo skyriaus vyr. specialistė Toma Girkontė, nuo erkinio encefalito patikimiausiai apsaugos skiepai. Skiepijama trimis vakcinos dozėmis. O štai nuo Laimo ligos Lietuvoje vakcinos dar nėra, todėl žmonėms belieka tik saugotis erkės įsisiurbimo.

Jei erkė įsisiurbė, kuo greičiau būtina ją ištraukti. Kuo ilgiau erkė bus įsisiurbusi, tuo daugiau ligos sukėlėjų paklius į organizmą. Jei neturite galimybių pašalinti erkę gydymo įstaigoje, paimkite pincetą, suimkite erkę už galvos kuo arčiau odos ir iš lėto traukite kol pakilęs odos paviršius sudarys “palapinę”. Keliolika sekundžių išlaikykite tokią padėtį. Po to erkę atsargiai ištraukite ir įkandimo vietą rūpestingai dezinfekuokite – nuplaukite muilu, patepkite spiritiniu tirpalu.

Traukdami erkę, stenkitės nesuspausti jos pilvelio – galite įšvirkšti ten esančias borelijas tiesiai į žaizdelę, tokiu būdu pagerindami užkrato patekimą į organizmą.

Pastaraisiais metais erkių Lietuvoje pagausėjo ir jų arealas išplito: jei anksčiau jų buvo tik miškuose, tai dabar vis dažniau aptinkamos parkų, kolektyvinių sodų, sveikatingumo įstaigų, įsikūrusių miškingose vietose, teritorijose. Lietuva, kaip ir kitos Baltijos šalys, priskiriama didelės erkinio encefalito rizikos teritorijoms. Sergamumas šia liga pas mus vienas didžiausių Europoje.

 

{parasas}