Italai apie Lietuvą girdi kasdien

 

Šiais metais užsienio žiniasklaida pateikia itin daug informacijos apie Lietuvą. Daugelis publikacijų ar reportažų pasirodo po žurnalistų kelionių į mūsų šalį, kurias rengia Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos ir Lietuvos Turizmo informacijos centrai (TIC), dirbantys užsienyje. Per šių metų kelis mėnesius Italijos spaudoje publikuoti net 72 straipsniai.

Apie Lietuva rašė vieno didžiausių dienraščių „Reppubblica“ (1,2 mln. tiražas) žurnalistai, grįžę po spaudos turo į mūsų šalį. „Reppubblica viaggi“ priede išspausdinta 10 lapų publikacija Lietuvai būtų kainavusi 60 000 eurų (207 168 litus), jei tai būtų įprastinis užsakomasis straipsnis. Lietuva tokių pinigų negali skirti net metų rinkodaros planui įgyvendinti“,- sako Lietuvos TIC Romoje direktorė Kristina Šarkytė. Straipsnis pradedamas liaupsėmis lietuvių tautai už svetingumą, o Vilnius vadinamas “saulėtu”, kupinu gyvybės ir istorinio paveldo. Žurnalistai Loredana Tartaglia ir Gilberto Maltinti žavisi Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009 programa ir lietuvių iniciatyvumu.

 

Svarbus straipsnis pasirodė ir prestižiniame laisvalaikio leidinyje „Ville e Casali“ (300 tūkst. tiražas). Žurnalistė, dalyvavusi spaudos ture, savo straipsnį pavadino “Baltijos magija”. Vilnių autorė vadina architektūros ir kultūros perlu, šviesiu, švariu, tvarkingu, žavisi jaunimo gausa ir energija bei entuziastingu kūrybiniu bruzdesiu. „Žurnalistė apibūdina savo kelionę kaip “emozione viscerale” – posakis, kurį sunku išversti, nes vertimas “stipri emocija, iki pat sielos gelmių” tiksliai neišreiškia šio posakio“,- džiaugiasi K.Šarkytė.

Turizmo interneto portaluose buvo patalpintas straipsnis apie Lietuvoje vykusią knygų mugę. Jame Vilnius vadinamas knygų sostine. Leidiniai „Turit“ (kemperių turizmas, 160 tūkst. tiražas), „LabItalia“ (politinis leidinys, 300 tūkst. tiražas), „Douglass magazine“ (150 tūkst. tiražas), „Charme magazine“ (150 tūkst. titažas), „Mania“ (150 tūkst.tiražas), „Adenzia di Viaggi“ (skirtas turizmo verslui, 30 tūkst. tiražas) ir prestižinis „Tutto Turismo“ (300 tūkst. tiražas) garsino VEKS renginius, aprašė Vilnių. Visos šios publikacijos pasirodė po žurnalistų spaudos turų į Lietuvą.

Daugelis Italijos leidinių – „Velino“, „Tribuna Economica“, „Travelquotidiano“, „Guida viaggi“, „Trend“, „Agenzia di Viaggi“, „Turismo Attualita“, „Il Giornale del Turismo“ – visada skelbia Lietuvos TIC Romoje parengtus spaudos pranešimus. „Per pirmuosius mūsų TIC darbo metus pavyko užmegzti itin draugiškus santykius su žurnalistais. Kai pernai pradėjome darbą, internete įvedus žodį Lituania arba Vilnius, pasirodydavo tik ambasados ir lietuvių bendruomenės Italijoje puslapiai. Dabar informacijos tikrai netrūksta, kelionių mėgėjai gali skaityti apie Lietuvą, VEKS renginius“, – sako Lietuvos TIC Romoje vadovė.

Šiuo metu užsienyje veikia 8 Lietuvos TIC: Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, D.Britanijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Lenkijoje ir Rusijoje. Valstybinio turizmo departamento ir Lietuvos TIC užsienyje iniciatyva per 2008 metus surengti 66 užsienio žurnalistų turai į Lietuvą, po kurių publikuoti 247 straipsniai apie mūsų šalies turizmo galimybes. Iš viso per praėjusius metus užsienio spaudoje paskelbta 615 straipsnių apie Lietuvą – patrauklią turizmui šalį. Šiais metais Valstybinis turizmo departamentas ir Lietuvos TIC užsienyje jau surengė 18 užsienio žurnalistų turų į mūsų šalį. Kitą savaitę Lietuvoje lankysis Belgijos ir Suomijos žurnalistai.

 

www.tourism.lt ir www.infomazeikiai.lt