Beveik 90 proc. turgavietėse parduodamų braškių yra lenkiškos

Alfa.lt

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikrinusi prekybą braškėmis Lietuvos turgavietėse, nustatė, kad beveik 90 proc. jose parduodamų braškių yra lenkiškos. Šių metų birželio 1–5 dienomis teritorinių VMVT inspektoriai atliko 104 neplaninius patikrinimus turgavietėse, kreipdami ypatingą dėmesį į braškių ženklinimą, kilmės šalies nurodymą, jų įsigijimą patvirtinančius dokumentus.

 

 

Šiuo metu braškėmis prekiaujama maždaug trečdalyje mūsų šalies turgaviečių. Patikrinimų metu iš viso buvo patikrinti 4 158 kg braškių. Daugiausiai pažeidimų buvo nustatyta Klaipėdos, Vilniaus, Kauno miestų turgavietėse. Nustatyti pagrindiniai pažeidimai – braškės parduodamos be jų įsigijimą patvirtinančių dokumentų, prekiaujama visai nepaženklintomis arba klaidingai paženklintomis uogomis. Iš patikrintų – 3 596,5 kg lenkiškos kilmės braškės.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikti braškių saugos rodiklių atitikties teisės aktų reikalavimams laboratoriniai tyrimai. Ištirti 5 mėginiai (4 – lenkiškų, 1 – ispaniškų braškių) dėl pesticidų likučių nustatymo. Pesticidų likučių, viršijančių didžiausią leistiną koncentraciją, nenustatyta.

VMVT inspektoriai patikrinimų metu už teisės aktų reikalavimų nesilaikymą braškių prekeiviams skyrė 22 baudas beveik už dviejų tūkstančių litų sumą ir 6 įspėjimus, apie toną braškių uždraudė realizuoti.

Neplanuoti reidai ir patikrinimai turgavietėse ir laikinose prekyvietėse bus vykdomi ir toliau.