Siekiama uždrausti moterims laisva valia daryti abortą

Alfa.lt

Pirmadienį prie Sveikatos apsaugos ministerijos susirinko grupelė žmonių, siekiančių uždrausti abortus Lietuvoje. Pagal dabar galiojančius įstatymus linkstama prie to, kad moterys pačios gali pasirinkti, išsaugoti ar atimti dar negimusiam vaikui gyvybę. Susirinkę aktyvistai reikalauja panaikinti tokią abortų politiką ir palikti teisę rinktis dar negimusiems kūdikiams.

 

Reikalauja panaikinti absurdišką įsakymą (papildyta 12.54)
Viena iš protesto akcijos organizatorių Dalia Tarailienė pasakojo, kad akcijos laikas pasirinktas ne atsitiktinai: „Šiandien yra vaikų gynimo diena, todėl mes bandome tuos bejėgius vaikus apginti. Bet šiais laikais jiems net neleidžiama gimti. Įstatyme parašyta, kad vaikui turi būti suteikta galimybė augti ir sveikai vystytis. Bet tuo pačiu metu galioja 1994 m. pasirašytas įsakymas, kad atlikti abortą ar išsaugoti dar negimusį kūdikį galima tik motinos valia.“

Moteris neslėpė nusivylimo, jog vaikai yra „nurašomi“ iš anksto. „Manoma, kad ypač asocialiose šeimose gimsta nevisaverčiai vaikai, bet niekas nepagalvoja, kiek mes paleidžiame į dausas einšteinų, čiurlionių, gabiausių mokslininkų, kurie taip ir nespėjo žengti nė vieno žingsnio šioje žemėje. 1994 m. Sveikatos apsaugos ministro pasirašytas įsakymas dėl nėštumo nutraukimo pagal moters pageidavimą – absurdiškas ir prieštaraujantis kitiems galiojantiems įstatymams. Kiekvienas žmogus turi dorovės principus ir esame atsakingi už tą valstybę, kurioje gyvename“, – kalbėjo D. Tarailienė.

Pašnekovė pripažino, kad yra atvejų, kai būtina daryti abortą, bet tikrai ne visada: „Abortai pateisinami tuo atveju, kai yra gelbėjama moters gyvybė. Bet tai turėtų nuspręsti gydytojų komisija, o ne pati moteris, nes tokiu atveju prasideda svarstymai, šiandien noriu kūdikio, o rytoj jau nebenoriu. Norinčioms darytis abortą moterims reikia pagalvoti, kad ateityje jos gali ir nebegimdyti.“

Medikai – valdžios sprendimų įnagiai (papildyta 12.54)

Kas kaltas dėl susidariusios situacijos? Medikai, atliekantys abortus, ar politikai, priimantys nelogiškus įsakymus?

Vienas iš protesto akcijos iniciatorių Vytautas Pelakauskas įsitikinęs, kad abi pusės turėtų prisiimti atsakomybę: „Lietuvoje vaiko teises gina begalės įstatymų, bet kartu negina niekas. Tai yra medikų kompetencijos ribos, užuot saugotų, jie susitepa krauju. Medikai remiasi galiojančiu įsakymu, bet pažeidžia įstatymą į vaiko teisę augti ir vystytis.“

V. Pelakauskas atkleidė, kad į protestą susirinkę žmonės mano, kad vykdomi antžmogiški veiksmai, o akcijos dalyvių pagrindinis reikalavimas – panaikinti įsakymą prieštaraujantį įstatymui.

Kas išlaikys Tėvynę?

Viena iš protesto dalyvių pasakojo, kad šiandien kalbama apie tai, jog nebėra pinigų mokėti pensijoms ir jaunajai kartai teks išlaikyti ateities Lietuvą, bet laisva ranka leidžiama atimti gyvybę priimant tokius politinius sprendimus, todėl jaunosios kartos gali ir nebūti.

Susirinkusieji prie ministerijos savo rankose laikė plakatus, kuriuose ministro reikalajuma stabdyti įsakymą žudyti vaikus. Taip pat teigiama, kad nutraukiamas ne nėštumas, o gyvybė.

Kituose plakatuose mirgėjo užrašai „Aš noriu gimti, nežudykit“ arba „Abortas – mirties bausmė, o ne šeimos planavimas“.
Akciją stebėjo vienas policijos ekipažas, jokių neramumų nekilo.