A.Kubilius: Vyriausybė imsis permainų socialinėje ir sveikatos srityse

Bernardinai.lt

Premjeras pareiškė, kad antrąjį šių metų pusmetį Vyriausybė imsis permainų socialinėje ir sveikatos srityse, tačiau konkrečių ketinimų kol kas neatskleidžia. Andrius Kubilius teigia dar nenorintis komentuoti, ar būtų didinamas pensijos amžius bei mažinamos motinystės išmokos. „Mes jau iš anksto planavom, kad antrąjį pusmetį imsimės sisteminių permainų socialinėje ir sveikatos srityje, kaip pirmąjį pusmetį ėmėmės jų aukštojo mokslo srityje. Taip pat gerai pasiruošę pradėsime įgyvendinti tas permainas, kurios reikalingos”, – interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

 

 

Jo teigimu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Vyriausybei yra pateikusi įvairių skaičiavimų, bandant subalansuoti „Sodros” biudžetą, kurie apima ir mokesčių pakeitimus, ir išlaidų mažinimą, įskaitant ir motinystės pašalpas.

„Negaliu pasakyti, ar tokia kryptimi eitume. Turime matyti ir kitą pusę – mes turime didelę demografijos problemą – vieną mažiausių Europoje gimstamumų. Sprendimas dėl motinystės išmokų padarytas praėjusios Vyriausybės – ši programa duoda šiokius tokius rezultatus – matome gimstamumo padidėjimą, Klausimas, kiek esame pasiruošę investuoti į demografijos problemų sprendimą. Skaičiuojant 10-20 metų perspektyvą, kas bus, jei ir toliau Lietuvoje per metus gyventojų skaičius mažės po 30-4 tūkst.”, – kalbėjo premjeras.

A.Kubilius teigė norintis gąsdinti žmonių ir kalbėti apie galimus sprendimus socialinėje srityje, kol jie dar nėra priimti.

Jo teigimu, netrukus bus paskelbta Pasaulio banko studija, kurioje esama daug pastabų ir dėl pensijos amžiaus, ir dėl kai kurių išlaidų, sveikatos, švietimo problemų.

Anksčiau Vyriausybės vadovas teigė, kad nėra svarstoma, ar mažinti motinystės pašalpas arba trumpinti atostogas. Tačiau jis sakė pritariantis išrinktajai prezidentei Daliai Grybauskaitei, kurios manymu, būtina ieškoti kompromiso dėl išmokų tėvams, auginantiems vaikus iki dvejų metų.

D.Grybauskaitė siūlo, pavyzdžiui dvejus metus mokėti šiek tiek mažesnes motinystės (tėvystės) pašalpas, bet leisti žmonės „prisidurti”. Dabar sistema neleidžia to daryti.

 

www.bernardinai.lt