Kaip išvirti skanią sriubą?

Nors mokslininkai nustatė, kad gastritas ir suvalgytos ar nesuvalgytos sriubos kiekis niekaip nesusiję, ar gali būti kas geriau nei lėkštė šiltos sriubos šaltą popietę. Ir skanu, ir naudinga! Kaip ten bebūtų, sriubos skonis iš tiesų priklauso nuo buljono, iš kurio verdamos sriubos. Dažniausiai tai mėsos, žuvies, grybų, kartais daržovių buljonai.

Iš mėsos buljono galima virti įvairias sriubas, o štai žuvies buljonas labiau tinka barščiams iš raugintų kopūstų, bulvių su kruopomis sriuboms, agurkinei.

 

Žuvies buljonas netinka sriuboms, į kurias dedama makaronų arba miltinių produktų.

Jei sultinį verdate iš kaulų, juos pirmiausia reikia kelis kartus perplauti šaltu vandeniu. Po to juos dedame į puodą, užpilame šaltu vandeniu ir užverdame ant stiprios ugnies. Kai vanduo užverda, nugraibome putas ir sumažiname ugnį. Avienos ir jautienos kaulus reikia virti ilgiau nei kiaulienos.


Kad sriuba būtų ne tik skani, bet ir naudinga, reikia žinoti keletą dalykų:

– prieskonių (lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių, druskos) dedame į sriubą prieš pat baigiant virti;

– patyrę virėjai sriubai daržoves visada pjausto pagal tai, kokios formos kiti ingerdientai yra dedami. Pavyzdžiui, į kruopines sriubas dedamos daržovės pjaustomos mažais kubeliais, o į sriubas su vermišeliais – lazdelėmis. Jeigu kopūstus sriubai pjaustote kvadratėliais, kitas daržoves irgi taip supjaustykite;

– morką, svogūną, pastarnoką į sriubą geriau dėti pakepintus. Pirmiausia kepinami svogūnai (nuo 2 iki 5 minučių), po to morkos, petražolės, salierai (8-10 minučių).

– pomidorų padažą į daržoves reikia dėti prieš baigiant joms apkepti ir tada dar pakepinti apie 10 minučių. Jeigu padažo įdėsite, kai daržovės dar bus žalios, jos pasidarys kietos;

– miltus, kurių dedama į kai kurias sriubas, kepinti reikia tol, kol jie įgaus auksinį atspalvį, po to juos dar derėtų persijoti.

 

ŠALTINIS:  imunitetas.lt

{parasas}