Orai atvės trumpam

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Lietuvą nusiaubė itin smarkus škvalas. Negailestinga, žmonių aukų ir gausybės nuostolių pridariusi audra susidarė ant šalto, banguojančio fronto, skiriančio karštą orą virš rytų Europos bei vėsesnio vakaruose. Smakri audra pirmiausia užklupo pajūrio bei vakarinių šalies rajonų gyventojus dar šeštadienio vakare, tačiau, kas įvyko naktį į sekmadienį nustelbė visas šiais metais iki šiol buvusias audras.

Smarkus, greitai augantis ir judantis perkūnijų kompleksas susidarė karštame ir tvankiame ore ties šiaurės Baltarusija ir greitai judėjo į šiaurę. Audra pirmiausia užklupo pietinius rajonus, Alytų, Varėną ir judėjo Kauno kryptimi į šiaurę. Panašu, kad smarkiausi škvalo gūsiai buvo būtent Kauno apylinkėse. Kaune užregistruotas ir smarkiausias vėjo gūsis – 26 m/sek. Palyginimui, uragano Anatolijaus metu vėjas buvo 33 m/sek, tačiau tai įvyko gruodį pajūryje, kai medžiai jau be lapų. Gali būti, kad kai kur vėjas buvo ir kur kas stipresnis.

Vėliau greitai judanti audra nukeliavo Šiaulių link ir pagaliau pasitraukė iš Lietuvos į Latviją. Sekmadienį vėl gasdino daugelį šalies rajonų gyventojus, šį kartą itin smarkaus škvalo nepasitaikė. Oro temperatūra po liūčių ėmė kristi, na, o šią savaitę orai atvės tik trumpam. Po trumpo atvėsimo savaitės pradžioje vėl įsivyraus pietų srautai, vėl užplūs karštis iš rytų. Slėgis išliks pakankamai žemas, todėl kartais nulis liūtys, grūmos perkūnijos.

Šiandien trumpi lietūs pasirodys tik vietomis vakariniuose bei rytiniuose rajonuose. Pūs nestiprus vakarinių krypčių vėjas. Oras dieną sušils iki 21-26 laipsnių šilumos.


Antradienį trumpi lietūs su perkūnija pasirodys jau daugelyje rajonų. Vietomis gali palyti smarkiai su perkūnija. Smarkaus škvalo tikimybė bus labai maža. Oro temperatūra naktį 10-15, dieną 23-28 laipsniai šilumos.


Trečiadienį trumpas lietus žada aplankyti vakarinius šalies rajonus, pūs vos juntamas pietų vėjas. Oro temperatūra naktį kris iki 12-17, dieną laukiama 24-29 laipsnių šilumos.


Ketvirtadienį trumpas lietus pasirodys nebent vakare pajūryje, kitur lietaus tikimybė bus nedidelė. Oro temperatūra naktį 13-18, dieną 25-30 laipsniai šilumos.


Penktadienį lietaus tikimybė išliks nedidelė. Pūs nestriprus pietryčių vėjas. Oro temperatūra naktį numatoma 14-19, dieną 27-32 laipsniai karščio.

 


Savaitgalyje vėl stos tvankūs ir karšti orai. Pagal paskutinius skaičiavimus oro temperatūra dienomis vėl kils gerokai virš 30 laipsnių karščio, tačiau vėl atsiras smarkių audrų tikimybė.

 

ŠALTINIS: orai.lt

{parasas}