Kubilius sutiktų, kad lenkai savo pavardes rašytų originalo kalba

Alfa.lt

Premjeras Andrius Kubilius, duodamas interviu „Žinių radijui“, sakė sieksiantis skaidrinti partijų finansavimo sistemą, jis taip pat paneigė kalbas, kad būsto renovavimas gali tapti akmeniu po žmonių kaklu. „Sieksime skaidrinti visą partijų finansavimo sistemą. Mano manymu, kur kas mažiau skaidrumo, kai partijas finansuoja fiziniai asmenys, o ne įmonės“, – sakė premjeras, gindamas susisiekimo ministrą Eligijų Masiulį, kuris įtariamas neaiškiais ryšiais su tam tikromis bendrovėmis, parėmusiomis jo partiją.


Anot premjero, tarp ministrą kritikuojančių partijų yra tokių, kurios gauna paramą iš įvairių fizinių asmenų, partijos lyderių, ir tai yra kur kas painiau nei įmonių parama.

„Ministras turės progą pasiaiškinti, bet nemanau, kad čia galima įžvelgti korupciją. Dar prieš metus siūlėme priimti partijų finansavimo taisykles, kurios numatytų, kad partijos tegali būti finansuojamos iš biudžeto. Niekas to net nesvarstė, bet šiame Seime toks pasiūlymas bus svarstomas“, – sakė premjeras.

Jis taip pat pritarė idėjai, kad ministerijų viešieji pirkimai privalo būti viešinami. „Mes norime būti skaidrūs, sekame Skandinavijos šalių pavyzdžiu, gal sistema dar nevisiškai veikia, bet netrukus viešinimas turėtų veikti sklandžiau“, – aiškino A. Kubilius, nusistebėjęs, kad tai daroma tik dabar, nors techninės galimybės tam buvo sudarytos daug anksčiau.

Premjeras taip pat sakė nesutinkantis su ekonomisto Raimondo Kuodžio nuomone, esą būsto renovavimo projektas nepavyks.

„Finansų ministerijos ir vyriausybės finansų ekspertai atidžiai skaičiavo. Po renovacijos įmokos už šildymą gyventojams bus daug mažesnės nei dabar, o paskola daug nekainuos. Taip buvo kuriamas modelis, prašiau, kad jie pateiktų aiškius skaičiavimus ir išsiaiškintų su R. Kuodžiu. Žmonės neturi pajausti finansinės naštos renovuodami būstą“, – aiškino premjeras, patikinęs, kad dar nežino, kaip tiksliai veiks sistema.

Pasak jo, svarbiausia, kad viskas atitiktų Konstituciją ir negąsdintų žmonių. Ministras pirmininkas aiškino, kad, kaip ir būstas, žmogaus pavardė – neliečiama. „Pavardė – kaip prekės ženklas, negalima jos keisti, rašyti kitaip“, – sakė A. Kubilius, pritardamas raginimams leisti Lietuvoje gyvenantiems lenkams savo pavardes rašyti originalo kalba.

Jis taip pat pasidžiaugė užsimezgančiu dialogu su statutinių pareigūnų profesinėmis sąjungomis. Premjeras sakė, kad mėginama aiškintis, kokie buvo, yra ir turėtų būti pareigūnų atlyginimai.

A. Kubilius pripažino, kad prasidedančios kelionės po Lietuvą taip pat duoda naudos.
„Ieškome sutarimo ir supratimo. Susitikimuose matau, kad žmonės sveikai mąsto, duoda neblogų patarimų, ragina dar labiau taupyti“, – sakė premjeras.