Šeštadienio receptas…

Ryžių salotos su tunu

Jums reikės:
apie 200 g virtų ilgagrūdžių ryžių ( basmati arba kt.),
apie 100 g konservuoto tuno filė (aliejuje arba savo sultyse),
2 salierų stiebų,
2 – obuolių,
1 raudonojo svogūno,
1 – 2 apelsinų arba 3 – 4 mandarinų,
žalių petražolių, krapų arba kt. mėgstamų prieskoninių žolelių,
2 virtų kiaušinių,
1 žaliosios arba geltonosios citrinos,
1 džiovintos arba šviežios raudonosios aitriosios paprikos ankšties arba maltų aitriųjų paprikų.


Užpilui:

2 – 3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 žaliosios citrinos sulčių,
1 arbatinio šaukštelio paruoštų garstyčių ( nebūtinai ),
šviežiai maltų baltųjų arba juodųjų pipirų,
1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių,
1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus arba pašildyto medaus,
druskos.

Paruošimas:
Alyvuogių aliejų, citrinų sultis, garstyčias, maltus pipirus, džiovintus čiobrelius, cukrų arba medų, druską sudėti į nedidelį indelį ir viską gerai sumaišyti. Jeigu tunas konservuotas aliejuje, aliejaus į užpilą reikia pilti mažiau.

Į  didelį dubenį sukrėsti išvirtus atšaldytus ryžius (gera proga sunaudoti anksčiau virtus likusius ryžius), sudėti konservuotą tuną, nedideliais plonais gabaliukais supjaustytus salierų stiebus, nuluptus, panašiai kaip ir salierai, supjaustytus obuolius, nuluptą smulkiai sukapotą mėlynąjį svogūną. Apelsinus arba mandarinus nulupti, išimti sėklas, supjaustyti mažais gabaliukais ir sudėti į salotas. Sultis, išsiskyrusias pjaustant apelsinus supilti į salotų užpilą ir sumaišyti. Į salotas suberti sukapotas žalias prieskonines žoles, užpilti paruoštu užpilu ir viską atsargiai sumaišyti. Dubenį su salotomis dėti į šaldytuvą arba kitą šaltą vietą ir palaikyti apie 1 val..

Atšaldytas salotas perdėti į salotų dubenį, papuošti supjaustytais virtų kiaušinių gabalėliais, citrinų griežinėliais, apibarstyti susmulkinta raudonąja  aitriąja  paprika ( kas mėgsta aštrų maistą ) ir tiekti.  Salotoms su tunu puošti ir gardinti tinka įvairiausi priedai: alyvuogės, vynuogės, pomidorų skiltelės, svogūnų griežinėliai, žali svogūnų ir česnakų laiškai, salotų lapeliai, prieskoninių žolių šakelės ir pan. – kas auga ant virtuvės palangės arba galima rasti šaldytuve.

 

 

SKANAUS…