Rektoriai neprivalės viešinti algų

 Vtv.lt

Vakar nuspręsta, kad aukštųjų mokyklų vadovai turėtų viešai skelbti keliolika ar net keliasdešimt tūkstančių siekiančias pajamas. Tačiau jei rektoriai nenorės, neprivalės to daryti, skelbia „Lietuvos žinios”.


Dėmesį į rektorių atlygį Seimo nariai atkreipė tada, kai spauda paskelbė, jog didžiųjų aukštųjų mokyklų vadovai pernai uždirbo šimtatūkstantines sumas. Pavyzdžiui, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) rektorius Romualdas Ginevičius su priedais prie algos bei įvairiomis priemokomis per mėnesį gaudavo apie 30 tūkst. litų. Vilniaus universiteto vadovo Benedikto Juodkos atlygis – beveik 11,5 tūkst litų, o Kauno technologijos universiteto rektoriaus Raimundo Šiaučiūno tarnybinis atlyginimas su priedu – 12,6 tūkst. litų.

Vakar posėdžiavęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) nusprendė kreiptis į universitetus ir siūlyti jiems viešai skelbti vadovų pajamas. Posėdyje dalyvavęs Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) sekretorius Giedrius Viliūnas teigė, kad aukštųjų mokyklų vadovų pajamos didelės, nes jas sudaro ne tik pareiginė alga, bet ir priedai. Be to, rektoriai papildomų pajamų gauna už įvairią veiklą, pavyzdžiui, už parašytus straipsnius, knygas. G.Viliūnas įsitikinęs, kad aukštųjų mokyklų vadovai pinigus uždirba nepažeisdami įstatymų, rašo „Lietuvos žinios”.