Glaveckas: arba ekonomika atsigaus, arba kils karas

Alfa.lt

Kapitalo rinka turi atsigauti, o vidaus vartojimo kritimą sustabdys sutvarkyta finansinė sistema ir stipriai sugriežtėsianti bankų priežiūra, mano Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas. „Kai vidaus vartojimas bent jau nustos kritęs, ne tik atrasime dugną, bet ir sustabdysime krizės graužimąsi po dugnu“, – Seime vykusioje konferencijoje, skirtoje aptarti susiklosčiusią finansinę situaciją, kalbėjo Seimo narys.


Anot jo, Lietuvos nutolimas nuo kai kurių stambių finansinių procesų iš dalies ją gelbėja. „Lietuva yra finansinis kaimas, deja, tą kaimą taip pat užgriuvo visos bėdos. Kadangi kaimas yra sąlyginai mažas ir ne toks turtingas, daug ko neturime, ir tai mus išgelbėjo nuo tam tikrų dalykų“, – sakė K. Glaveckas. Jo manymu, makroekonominės atmosferos sudėtingumą aiškiausiai atspindi aiškios skaitinės išraiškos, BVP mažėjimas, vidaus sektoriaus susitraukimas.

„Didinome vartojimą, pinigus, algas, biudžetus, neatsižvelgdami į esminį dalyką – našumą, efektyvumą, kurie bent trečdaliu atsilikinėjo. Esminės proporcijos buvo pažeistos, atsirado trombai, kuriuos dabar bandoma išstumti“, – sakė K. Glaveckas.

Seimo narys atkreipė dėmesį į pagrindinius rodiklius – per pirmus keturis sunkmečio mėnesius 20 proc. susitraukusią vidaus rinką, sumažėjusias gyventojų pajamų mokesčio įplaukas, 25 proc. susitraukusį eksportą. „Smulkiojo ir vidutinio verslo patirtas naujų mokesčių šokas sukėlė problemų – jie tapo arba visiškai neveiklūs, arba nuėjo į pogrindį. Tendencija, kad rinka susitraukė, akivaizdi“, – sunkmečio pasekmes apibendrino K. Glaveckas.

„Mes turime laimę gyventi globalinėje didžiojoje depresijoje. […] Ekonomika patiria nuostolių, sukelia psichologinių traumų, bet ši situacija turės keistis, atsigavimas yra neišvengiamas“, – svarstė politikas.

Kita jo įvardyta išeitis kardinali: „Jeigu ekonomika neatsigaus, alternatyva yra karas. Apie tai kalbėjo ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas Dominique’as Straussas–Kahnas. Dabar pasaulis nuėjęs kita linkme, bus ieškoma būdų, kaip civilizuotu, šiuolaikišku, žiniomis ir jų valdymu paremtu keliu priimti sprendimus“, – krizės pasekmių dramatizuoti nenorėjo Seimo narys.
Jis pabrėžė, kad rinkos ir bankų reguliacijos pataisos jau yra rengiamos ES, bus įgyvendintos ir Lietuvoje. „Kreditinių institucijų, išvestinių bendrovių ir t. t. reguliavimas padės [ekonomikai atsistatyti]. Ekonominis atsigavimas Lietuvoje, viliamės, prasidės 2009 metų pabaigoje – 2010-ųjų pradžioje“, – sakė K. Glaveckas, svarstydamas, kad 2011-ieji turėtų būti jau visai sėkmingi.