Žemaičiai nori tautybės, o ne valstybės

 

Viskas prasidėjo nuo to, kad trys pareiškėjai  kreipėsi  į Telšių  rajono apylinkės  teismą  su  prašymu  įpareigoti Telšių civilinės metrikacijos skyrių (CMS) jų gimimo aktus papildyti nauju įrašu: tautybė – žemaitis. Lietuvių tautybę turintys pareiškėjai prašė pakeisti ją į žemaičio tautybę. Anot jų, teisingumo ministro  įsakymo nuostata, suteikianti asmeniui teisę pasikeisti tautybę į vieną iš tėvų ar  senelių  turėtąją, yra neteisėta  ir turi būti panaikinta. Pareiškėjų teigimu, niekas negali būti verčiamas įrodinėti savo tautybės.

LVAT išaiškino, kad TM viršijo savo kompetenciją Asmens vardo, pavardės, tautybės keitimo taisyklėse nustatydama materialinės teisės normas, t. y. nustatydama esmines tautybės keitimo sąlygas. Tokių sąlygų nustatyti TM  neturi kompetencijos. Pasak teisingumo ministro patarėjos ryšiams su visuomene Vaidos Vincevičiūtės, TM nėra kompetentinga aiškinti ar kitaip vertinti teismo priimtų  sprendimų.

 

„Telšių rajono apylinkės teismas, nagrinėjantis pareiškėjų prašymą nurodyti žemaičio tautybę, spręs, ar, remiantis LVAT sprendimu, yra teisinis pagrindas tai atlikti“, – teigė ji.Tačiau atrodo, kad esmės tai nekeičia: įrašas asmens dokumente, kad jo savininkas yra žemaičio tautybės – kol  kas  tik  žemaičių  svajonėse bei sapnuose. Žemaičių kultūros draugijos (ŽKD) pirmininkas Stasys Kavaliauskas tvirtina, kad tautybė yra žmogaus prigimtinė teisė ir šito  negalima politizuoti. „Jeigu laisvoje valstybėje yra laisvi įstatymai ir žmogus turi prigimtinę teisę spręsti, kuo jis nori būti, kas gali jam uždrausti? Valstybė pažeidžia žmogaus teises. Kalbas apie tai, kad žemaičiai nori atskiros valstybės, o leidus pasirinkti žemaičio tautybę tai atsitiks dar greičiau, bendrijos pirmininkas vadina bandymais nuteikti prieš žemaičius.

 

„Baikit, aš labai pykstu už tokias kalbas, – sakė jis. –Žemaičių draugijoje esu 20 metų ir nesu girdėjęs nė vieno rimto žemaičio kalbant apie atsiskyrimą. Tai  lietuviška propaganda, kad jei žemaitis nori būti žemaičiu, tai jis atsiskirs. Aš gal sakyčiau, kad lietuviai nori mus parduoti, nes jie jau penkis kartus pardavė, o žemaičiai nė karto neatsiskyrė.“ S. Kavaliauskas mano, jog valstybė turėtų užmegzti gražius santykius su žemaičiais, kad šie padėtų palaikyti lietuviškumą ir patriotiškumą, kaip tai darė daug amžių, o ne kalbėti apie atsiskyrimą.

 

„Jeigu žmogui pradėsi  aiškinti, kad esi kiaulė, jis pradės kriuksėti“, – sakė ŽKD pirmininkas. Kaip rašo interneto portalas „Delfi “, už praėjusių metų birželio pradžioje Teisinių institucijų departamentas prie TM trims žemaičiams per Telšių CMS leido oficialiai įtvirtinti žemaičio tautybę, tačiau vėliau ministerija savo sprendimą atšaukė, įvardijusi šį leidimą technine klaida ir priminusi, kad keisti tautybę galima tik tuo atveju, jei vienas iš tėvų ar senelių yra kitos tautybės.

 

www.naujienuleidyba.lt