Alimentus tėvams mokės vaikai?

 

Pilnametystės sulaukę ir pradėję dirbti vaikai po 5 proc. savo pajamų privalės skirti tėvų išlaikymui. Tokią naujovę rudens sesijoje planuoja pasiūlyti Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcija. Šią penkerius metus brandintą idėją pasiūlė frakcijos narys ir vienas turtingiausių Seimo narių Valdemaras Valkiūnas.

 

 

UŽ – Valdemaras Valkiūnas, Seimo narys

Mano siūlymu, pradėję dirbti vaikai išlaikytų savo tėvus ir skirtų po 5 proc. nuo savų pajamų, nepriklausomai nuo atlyginimo dydžio. Šiuos pinigus tėvams pervestų darbdavys. Tai būtų kaip alimentai tėvams.

 

Jie taip pat gautų ir pensiją. Pagerėtų vyresnio amžiaus žmonių gyvenimas. Tėvai būtų suinteresuoti gimdyti kuo daugiau vaikų ir labiau investuoti į jų ateitį. Gavę gerą išsilavinimą ir gerus darbus vaikai galės skirti daugiau pinigų savo tėvams. Mes dažnai pamirštame jiems atsidėkoti už triūsą, tad tokiu būdu pagerėtų vaikų ir tėvų tarpusavio santykiai.

 

Ką daryti bevaikiams? Neleisiu įstatymo ištampyti dėl vienetinių atvejų. Tokios poros galės įsivaikinti, ir nebeliks vaikų namų. Įgyvendinus šią sistemą, susiharmonizuos biudžeto surinkimas, išnyks šešėlinė ekonomika ir nebereikės ilginti pensinio amžiaus.

 

PRIEŠ – Alina Velykienė, Klaipėdos miesto tarybos narė, politikė

Šiuo metu vienas dirbantysis išlaiko du pensininkus. Priėmus tokį įstatymą, dirbančiajam tik padidėtų išlaikytinių skaičius ir mokesčių našta. Tėvų išlaikymo idėja gal ir svarstytina, tačiau turėtų būti tikslūs skaičiavimai. Tačiau tai neišspręstų nedarbo problemos.

 

Politinės idėjos kartais labai prasilenkia su gyvenimu. Apmaudu, kai Lietuvoje vaiko pinigai siekia 95 litus, o Norvegijoje – 3 tūkst. litų. Vaiko gimimo pašalpa pas mus yra 1400 litų, o ten – 14 tūkst. litų. Tad gal reikėtų pagalvoti, kaip kitokiais būdais gerinti vaikų gimstamumą. Prievartos dėl tokio mokesčio negali būti. Tokia idėja „fix” gal labiau pasiteisintų mažoje valstybėje, turinčioje didelius naftos išteklius. Ne finansinė prievolė ugdo meilę tėvams. Tad jokie mokesčiai neprivers labiau juos mylėti, rūpintis ir remti.

 

P.S. Visus portalo infoMažeikiai.lt skaitytojus kviečiame pasidalinti savo nuomonėmis apie šią siūlomą įstatymo naujovę.

 

{diena2}