Adamkus: krizės dar nėra, esame geroje situacijoje

 Alfa.lt

Lietuvoje krizės dar nėra, o Europoje padėtis yra sunkesnė nei Lietuvoje, pareiškė prezidentas Valdas Adamkus. „Jei kalbame apie krizę, aš sakau, kad jokios krizės Lietuvoje nėra. Yra sunkmetis, tačiau mes dar ne tokius ištvėrėme. O kai susidursime su krize, manau, rasime ir atsakymus. Juk esame ne vieni. Europoje vyksta daug didesnių, sudėtingesnių procesų. Mūsų situacija yra pakankamai gera“, – kalbėjo V. Adamkus.


Taip prezidentas atsiliepė apie šiandien Finansų ministerijos paskelbtas prognozes, jog šiemet Lietuva susidurs su gerokai didesnėmis nei planuota problemomis. Prognozuojama, kad šalies ekonomika mažės 10,5 proc. Nors dar gruodį buvo planuotas tik 4,9 proc. kritimas.

„Anksčiau Finansų ministerija sakė, kad ekonomikos mažėjimas iš viso sieks gal 5,3 proc., Šiandien ji jau prognozuoja virš 10 proc.; nežinau, koks bus galutinis rezultatas. Kad ir kaip būtų jau imtasi priemonių, bandoma kiek įmanoma sumažinti nuostolius“, – kalbėjo V. Adamkus.

Užsienio spaudoje seniai svarstoma, jog krizė Rytų Europoje yra gerokai gilesnė nei Vakarų Europoje. Pavyzdžiui, pasak Didžiosios Britanijos žurnalo „The Economist“ , kadangi Rytų Europos šalių ekonomikos yra labai priklausomos nuo prekybos su Vakarais – jei blogai Vakaruose, Rytuose dar blogiau.

„Jei Vokietijai suskausta galvą, tai Rytų Europai prasideda migrena“, – vaizdingai rašo „The Economist“.