Šiaurės ir Baltijos šalys stiprina verslo ir pramonės bendradarbiavimą

Siekdamos pagyvinti ir sustiprinti verslo ir pramonės bendradarbiavimą regione, Šiaurės ir Baltijos šalys pradeda vykdyti bendrą mobilumo programą. Ši programa teikia finansinę paramą stažuotėms, praktikoms, mokymams ir tinklų veiklai Šiaurės ir Baltijos šalyse. Šios programos tikslas – skatinti bendradarbiavimą ekonomikos srityje, inovacijas ir verslumą. Tokiu būdu siekiama prisidėti prie Šiaurės ir Baltijos šalių regiono konkurencingumo didinimo.

„Diskusijos tarp Šiaurės ministrų tarybos ir Baltijos šalių vyriausybių parodė, kad abi pusės yra susidomėjusios tolimesniu bendradarbiavimu. Verslo ir pramonės sritys buvo išskirtos kaip aiškus prioritetas bendroms mobilumo programoms“, – teigia programos koordinacinė grupė.

Šiaurės ir Baltijos šalių verslo ir pramonės mobilumo programą administruoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Latvijoje. 2009 m. numatytas vienas terminas paraiškoms pateikti – balandžio 30 d. Veiklose, kurias gali remti ši programa, turi dalyvauti mažiausiai trys šalys, iš kurių bent viena yra Šiaurės šalis ir bent viena Baltijos šalis. Programa gali paremti iki 70% kelionės, apgyvendinimo ir tinklų išlaidų.

 

Šiame kontekste Šiaurės ir Baltijos šalys – tai Danija, Estija, Islandija, Latvija, Lietuva, Norvegija, Suomija ir Švedija.  Metinį programos biudžetą sudaro 2 mln. Danijos kronų (apie 920 tūkst. litų). Programą finansuoja Šiaurės ministrų taryba ir Estijos, Latvijos bei Lietuvos vyriausybės.  Be verslo ir pramonės mobilumo programos Šiaurės ministrų taryba taip pat vykdo viešojo administravimo mobilumo programą (www.norden.ee) bei kultūrinę mobilumo programą (www.kknord.org).

Šios mobilumo programos yra svarbus instrumentas, kuriuo artimiausioje ateityje bus skatinamas bendradarbiavimas tarp Šiaurės ir Baltijos šalių. Šis bendradarbiavimas buvo pradėtas 1991 m., kai Šiaurės ministrų taryba įsteigė biurus Vilniuje, Rygoje ir Taline.

 

www.infomazeikiai.lt ir šiaurės ministrų tarybos biurio Lietuvoje informacija.