Siūloma keisti kai kurias Darbo kodekso nuostatas

 Vtv.lt

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, atsižvelgdama į susiklosčiusią padėtį rinkoje, siūlo pakeisti kai kurias Darbo kodekso nuostatas. Jei siūlomoms pataisoms bus pritarta, tokiu būdu, anot ministro, pavyktų sudaryti palankesnes sąlygas išlikti verslui sunkmečio sąlygomis, išvengti masinių darbuotojų atleidimų ir išsaugoti darbo vietas.

Pabrėžiama, jog tai yra tik laikina priemonė, kuri būtų taikoma iki 2010-ųjų metų pabaigos – numatomu ekonominės krizės laikotarpiu. Pagrindinis siūlomų pakeitimų tikslas – darbuotojui ir darbdaviui susitarus kuo daugiau darbo santykius reglamentuojamų dalykų perkelti į kolektyvines sutartis.
Šiuo metu galiojančios Darbo kodekso nuostatos yra per griežtos ir neleidžia įtvirtinti lankstesnių darbo santykių. Pavyzdžiui, kad darbdavys laikinai galėtų  darbuotoją perkelti į kitą darbo vietą, jei šiandien tam darbuotojui neturi darbo.

„Taip siekiama paskatinti ne tik dialogą tarp darbuotojų ir darbdavių per kolektyvines sutartis, bet ir padėti verslui prisitaikyti prie besikeičiančios krizinės situacijos“, – kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys. Rengiant projektą buvo atsižvelgta į Lietuvos pramoninkų konfederacijos, Laisvosios rinkos instituto, Prekybos, pramonės ir amatų rūmų, Investuotojų forumo pateiktus pasiūlymus. Projektas derintas su socialiniais partneriais kovo 17 d. ir 20 d. Trišalės tarybos posėdžiuose.