Užimtumui skatinti skirta beveik 37 mln. litų

Siekiant sumažinti didėjančią bedarbystę, skubos tvarka parengtas projektas gyventojų užimtumui skatinti. Ši priemonė padės nedirbantiems asmenims sugrįžti į darbo rinką, neprarasti darbinių įgūdžių ir lengviau užsidirbti pragyvenimui.

Lietuvos darbo biržos parengtam projektui įgyvendinti bus panaudota beveik 18,5 mln. litų – iš jų 15,7 mln. litų Europos socialinio fondo ir 2,8 mln. litų Užimtumo fondo lėšų. Be to, prie šios užimtumo skatinimo programos prisidės ir savivaldybės. Jos skirs daugiau nei 18 mln. litų.

„Tokio projekto įgyvendinimas sumažins socialinę įtampą“, – įsitikinęs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo rinkos skyriaus vedėjas Albertas Šlekys.

Jo teigimu, projekte galės dalyvauti bedarbiai ir apie atleidimą iš darbo įspėti darbuotojai. Nedarbą patyrusiems gyventojams bus sudarytos galimybės palaikyti turimus ar atstatyti prarastus darbo įgūdžius, o bedarbiams, gaunantiems nedarbo išmoką, jos gavimą atidėti ir pakeisti realiu darbo užmokesčiu.

 

Norintieji gauti tokią paramą turės dalyvauti laikino užimtumo rėmimo priemonėje – viešuosiuose darbuose. Taip jiems bus garantuojamas pajamų šaltinis. Viešuosiuose darbuose dalyvauti galės per 15 tūkst. bedarbių ir įspėtų apie atleidimą iš darbo gyventojų.

Tai yra pirmasis laikino užimtumo skatinimo programos įgyvendinimo etapas, kuris prasidės jau šį mėnesį.

Patikslinus ir išplėtus viešųjų darbų organizavimo sąlygas, galimybes darbdaviams įsitraukti į šį procesą ir įsigaliojus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotoms Užimtumo rėmimo įstatymo pataisoms, vėliausiai liepą turėtų prasidėti antrasis projekto etapas. Jam įgyvendinti taip pat bus skirta didelė pinigų suma iš Europos socialinio ir Užimtumo fondų.