Uždarius atominę elektrinę, elektra gyventojams brangs 8-10 centų

Alfa.lt

 

Po to, kai metų gale Ignalinos atominė elektrinė bus uždaryta, elektra gyventojams pabrangs 8-10 ct/kWh, preliminariai skaičiuoja vyriausybė.

Tokius skaičius ketvirtadienį išdėstė premjeras Andrius Kubilius.

„Preliminarūs skaičiavimai rodo, kad mes dabar nematome tokio padidėjimo, koks buvo skaičiuojamas praeitais metais Aleksandro Abišalos vadovaujamoje darbo grupėje (suburtoje derėtis dėl IAE darbo pratęsimo). Ši numatė, jog elektros kainos gali padidėti vos ne dvigubai ar daugiau. Galbūt taip buvo skaičiuojama ir siekiant įtikinti Europos Komisiją, kad leistų mums neuždaryti Ignalinos“, – svarstė premjeras ketvirtadienį ryte susitikęs su Darbo partijos frakcija.

Iki metų galo vyriausybė dairysis galimybių, kaip padėti verslui atlaikyti kainų šuolį, pažadėjo premjeras. Konkrečių priemonių jis nenurodė.

„Tikrai manau, kad energetikai turi suprasti, kad krizės metas nėra tas metas, kai galima galvoti apie pelnus energetikoje“, – sakė A. Kubilius.

 

Energetikos įmonės, kurių kainas nustato ne jos pačios, o valstybė, pagal įstatymą turi teisę uždirbti pelną. Pagal dabartines sąlygas, jiems priklauso 5 proc. pelnas.