Dažais suteptų banknotų gyventojams patartina nepriimti

Lietuvoje naudojamuose bankomatuose pradėta diegti pasaulyje populiari speciali dažų apsauga, kuri bandant pagrobti pinigus iš bankomato sugadins jame esančius litų banknotus.

Plėšimo atveju visi bankomate esantys pinigai bus sulieti specialiais dažais. Pirmuosiuose Lietuvoje taip apsaugotuose bankomatuose naudojami mėlynos spalvos dažai, ateityje jie gali būti ir kitokių spalvų.

„Žmonėms patartina nepriimti tokių „spalvotų“ banknotų, nes jie gali būti neteisėtai įgyti. Privatūs asmenys negalės specialiais dažais suteptų banknotų pakeisti į „švarius“ Lietuvos banke ar komerciniuose bankuose, nes tokie banknotai bus vertinami kaip neteisėtai įgyti, o apie įvykį turėtų būti informuojamas teritorinis miesto (rajono) policijos komisariatas“, – sakė Lietuvos banko kasos departamento pinigų ekspertizės skyriaus viršininkas Algimantas Sodeika.

 

Pasak jo, Lietuvos banko padaliniuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bus keičiami taip sutepti banknotai, tik kuriuos pateiks komerciniai bankai ir institucijos, naudojančios tokius dažus savo darbinėje veikloje

Specialią dažų apsaugą taikyti bankomatuose mūsų šalyje leidžia neseniai pakeistos Lietuvos Respublikos pinigų mokumo požymių nustatymo ir susidėvėjusių bei sugadintų pinigų keitimo taisyklės. Jos paskelbtos Lietuvos banko interneto svetainėje (www.lb.lt). Kartu su taisyklėmis parodyti dažais sugadintų ir mokėjimams bei atsiskaitymams nebetinkamų litų banknotų pavyzdžiai.

Lietuvos bankas parengs lankstinuką apie banknotams skirtą dažų apsauga ir šiais leidiniais aprūpins komercinių bankų padalinius, aptarnaujančius savo klientus.