"Lietuvos Metų Moters" apdovanojimai – jau šį sekmadienį

 

„Lietuvos Metų Moters 2008” rinkimai priartėjo prie kulminacijos. Jau šį sekmadienį, kovo 1 d., pirmą kartą šalies istorijoje bus paskelbta Lietuvos metų moteris. Paaiškės, kurią nominantę: Europos komisijos narę Dalią Grybauskaitę, teatro režisierę Dalią Ibelhauptaitę ar Lietuvos nuolatinę atstovę prie UNESCO, ambasadorę Iną Marčiulionytę išrinko komisija ir balsavusieji internetu. 2008 metų Lietuvos metų moters apdovanojimą tiesiogiai transliuos TV3.

Nominantės į „Lietuvos Metų Moters 2008” apdovanojimų ceremoniją atvyks ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų pasaulio kraštų: Dalia Grybauskaitė atvyksta iš Briuselio, Ina Marčiulionytė – iš Paryžiaus, Liora Grodnikaitė – iš Londono, Solveiga Valatkaitė – iš Maskvos.

Dabartinis apdovanojimas – „Lietuvos metų moteris” – yra jau 16 metų gyvuojančios žurnalo „Moteris” tradicijos, kasmet suteikti iškiliai asmenybei „Metų moters” titulą, tąsa. „Džiaugiamės, kad prieš šešiolika metų pradėti teikti „Metų Moters” apdovanojimai pakylėti į nacionalinį lygį. Lietuvių moterų nuopelnus ne tik mūsų šaliai, bet ir už jos ribų dabar vertina ir visuomenė, – kalbėjo žurnalo „Moteris” vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė. – Per apdovanojimų ceremoniją bus įteiktos septynios papildomos nominacijos. Šios yra skirtos pagerbti įvairiose srityse kuriančias, dirbančias moteris. Norime įvertinti ir tas, kurių darbai yra dideli, bet dažniausiai daromi tyliai, todėl ne visada būna pastebėti. Šie apdovanojimai, manau, taps stimulu ir kitoms moterims įgyvendinti savo siekius, nebijoti svajoti ir tas svajones paversti realybe.”

Sekmadienį, kovo 1 d., 19:30 val. „Lietuvos Metų Moteris 2008” apdovanojimo ceremoniją tiesiogiai transliuos TV3 televizija. „Džiaugiamės kad turėsime galimybę transliuoti tikrai ypatingą ceremoniją – „Lietuvos Metų Moters 2008″ pagerbimą. Norime, kad šventės dvasią pajustų ne tik nominantės ir renginyje dalyvaujančios moterys, bet ir visos transliacijos žiūrovės. Juk nors kartą metuose turėtume moterims skirti ypatingą dėmesį, pasakyti kad jos mums yra svarbios ir mylimos”, – sako TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

Iškilmingos ceremonijos metu moterims šventę kurs išskirtinai tik vyrai. Renginį ves patyrusių scenos liūtų tandemas: Marijonas Mikutavičius ir Giedrius Masalskis. Koncertuos žymiausi Lietuvos atlikėjai vyrai: Deivis ir Edvardas Kaniava, Mantas Jankavičius, Alanas Chošnau, Donatas Montvydas, Edmundas Seilius, Egidijus Sipavičius, Kąstytis Kerbedis, berniukų choras „Ąžuoliukas”.

Be to, TV3 savo iniciatyva žiūrovams rengia siurprizą. Buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė, viena iš pretendenčių į „Metų pergalės” nominaciją, atliks kūrinį fortepijonu. „Tai buvo netikėta ne tik mums, bet ir pačiai Gintarei, kuri labai ruošiasi šiam pasirodymui,” – sakė „Lietuvos metų moters 2008” renginio prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

Iki šiol žurnalo „Moteris” Metų Moters titulą jau yra pelniusios: Alma Adamkienė, Kazimira Prunskienė, Rūta Vanagaitė, Bronė Vainauskienė, Janina Lapinskaitė, Lolita Varanavičienė, Algimanta Žukauskienė, Nijolė Drazdienė, Gražina Liautaud, Ugnė Karvelis, Rūta Jezerskytė, Nomeda Marčėnaitė, Edita Mildažytė, Jurga Ivanauskaitė, Jurga Šeduikytė.

2008 metų laureatę rinko autoritetinga komisija ir visuomenė. „Lietuvos Metų Moterimi 2008” bus paskelbta ta nominantė, kuri surinko daugiausia komisijos ir visuomenės balsų. Jai bus įteikta originali lietuvių juvelyrės Birutės Stulgaitės sukurta segė.

Per „Lietuvos Metų Moters 2008” apdovanojimus bus paskelbtos ir 7 papildomų nominacijų („Metų iniciatyva”, „Metų atradimas”, „Metų pergalė”, „Metų alternatyva”, „Metų karjera”, „Metų šviesa”, „Metų nematomas darbas”) lauretės. Į šiuos apdovanojimus pretenduojančias meno, muzikos, sporto, mokslo, verslo bei visuomeninės veiklos sričių atstoves taip pat vertino bei rinko ir komisija, ir visuomenė.

Projekto „Lietuvos Metų Moteris 2008” komisiją sudaro 8 nariai – mokslo, verslo ir kultūros atstovai: žurnalo „Moteris” vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė, Vilniaus universiteto rektorius prof. Benediktas Juodka, mokslininkas, dėstytojas, SEB banko prezidento patarėjas, finansų analitikas Gitanas Nausėda, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Robertas Dargis, dirigentas Modestas Pitrėnas, žurnalistė, teatro vadybininkė Ada Paukštytė, žurnalistė, VšĮ „Rožinio kaspino draugija” įkūrėja Erika Umbrasaitė, menininkė, vaikų labdaros akcijų globėja, „Metų Moteris 2004” Nomeda Marčėnaitė.

Lietuvos metų moterį rinko ne tik garbi komisija, bet ir visi norintys. Susipažinti su kandidatėmis ir balsuoti už jas buvo galima interneto svetainėse: www.metumoteris.lt, www.tv3.lt ir www.delfi.lt. Balsavimas internetu truko iki vasario 22 d.