Šeštadienio receptas…

Česnakų sriuba su svogūnais ir skrudinta duona

Kol dar šalta, siaučia gripas ir kitos peršalimo ligos, gali sušildyti ir suteikti jėgų paprasčiausia sriuba su česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis. Svogūnų, česnakų sriubos ypač mėgstamos Prancūzijoje. Būtent Provanse kilęs posakis, kad česnakų sriuba yra gyvybės gelbėtoja.
Česnako gydomosios savybės žinomos nuo pačių seniausių laikų. Česnakas normalizuoja virškinimą, stiprina širdies ir kraujagyslių darbą, mažina cholesterolio kiekį, didina organizmo atsparumą peršalimo ir kitoms infekcinėms ligoms, padeda gydyti  žaizdas, naikina mikrobus, grybelius, jame yra vitamino C, B6, magnio, seleno, baltymų, angliavandenių, eterinių aliejų.

Patiekalams česnakas suteikia specifinį aštrų pikantišką skonį ir kvapą. Česnakų dedama į sriubas, mėsos, žuvies, daržovių patiekalus, jais gardinami padažai, marinatai, aliejai.

Česnakai auginami ir valgomi visame pasaulyje. Ypač daug česnakų užauginama Kalifornijoje, Gilroy, todėl ši vieta dar vadinama pasaulio česnakų sostine, kur kasmet vyksta net česnakų festivaliai – juose renkama geriausia poema apie česnaką, festivalio karalienė, didžiausia česnakų galva, sunkiausia česnakų skiltelė, renkamas geriausias patiekalo su česnakais receptas. Festivalio metu galima paragauti česnakų ledų. Lėšos surinktos per festivalį skiriamos labdarai.

Sriubai reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus arba sviesto,
4 svogūnų,
4-5 česnakų galvučių,
3 laurų lapų,
2–2 ½ arbatinio šaukštelio druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
apie 2 l vištienos arba jautienos sultinio arba vandens,
šviežių arba džiovintų bazilikų,
šviežių arba džiovintų čiobrelių,
apie 100 g senesnės baltos duonos be plutos,
100 g tirštos grietinės,
2–3 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio.

Skrudintai duonai:
8–10 baltos duonos riekelių,
4 šaukštų alyvuogių aliejaus,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Paruošimas:

Orkaitę įkaitinti iki 200º C.

Baltos duonos riekeles sudėti į kepimo indą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, apibarstyti druska, maltais pipirais ir kepti apie 10 min., kol gražiai paruduoja. Tada išimti iš orkaitės ir prieš tiekiant atvėsinti.

Puode įkaitinti alyvuogių aliejų arba sviestą, suberti nuluptus plonomis riekelėmis arba pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, nuluptas 3–4 česnakų galvučių skilteles, laurų lapus, druską, maltus pipirus ir, nuolat maišant, kepinti ant karštos ugnies apie 7 min., kol svogūnai suminkštėja, pasidaro tamsiai auksinės spalvos ir įgauna saldoką skonį. Tada supilti sultinį arba vandenį, užvirinti, suberti nuluptas sukapotas likusio česnako skilteles, susmulkintus bazilikų ir čiobrelių lapelius, sumažinti ugnį ir virti apie 40 min. Ugnį padidinti, maišant arba plakant sriubą suberti suplėšytą arba supjaustytą nedideliais gabaliukais baltą duoną, sudėti grietinę ir kaitinti toliau maišant apie 10 min., kol duona visiškai ištirpsta sriuboje. Suberti tarkuotą sūrį ir nukelti nuo ugnies. Sriubą pertrinti elektriniu plaktuvu, pilti į pašildytas lėkštes, įdėti po 2 skrudintos duonos riekeles ir tiekti.

Į verdamą česnakų sriubą galima įdėti morkų, brokolių, bulvių ir kt. daržovių.

Patarimas: kad būtų lengviau nulupti česnakų skilteles, česnako galvutę reikia apipilti karštu vandeniu.

Kad sumažėtų ne visiems malonus česnakų kvapas, reikia pakramtyti žalių petražolių arba kitų prieskoninių  žolelių: rozmarinų, mėtų, peletrūnų.

www.bernardinai.lt