Kaip keliauti po pasaulį nemokamai?

www.balsas.lt

Idėją, kad keliauti yra brangus malonumas, perša kelionių agentūros ir viešbučių grandinės. Tačiau keliauti po pasaulį yra pigu ir paprasta. O šiek tiek pasistengus ir užsispyrus – išvis nemokama. Visa turizmo industrija nori, kad užsisakinėtumėte brangias keliones kruiziniais laivais ir „viskas įskaičiuota“ tipo viešbučius. Jie nori, kad rinktumėtės keliones taip pat, kaip renkatės naują švarką prekybos centre. Jie nori jūsų kreditinės kortelės numerio!
Bet yra daugybė būdų, kaip keliauti po pasaulį nemokamai. Čia pateikiame tik kelis iš jų ir skatiname būti kūrybingus planuojant keliones.

1. Suvokite tikrąjį kelionių džiaugsmą
Džiaugsmas patirti kažką naujo yra pati nuostabiausia kelionių dalis, o nauji patyrimai yra nemokami. Apeikite nepažįstamo miesto gatves. Stabtelėkite ir pakalbinkite vietinį. Stebėkite žmones parke. Įkopkite į naujo miesto kalvą ir grožėkitės saulėlydžiu. Šis „nepatirto“ džiaugsmas glūdi naujoje vietovėje savaime. O ne brangiuose kelionių paketuose ar turuose.

2. Sumažinkite savo poreikius iki minimumo

Kapitalizmas grįstas prielaida, jog žmonės turi nuolat pirkti naujus daiktus ir paslaugas tam, kad jaustųsi laimingi. Tačiau ir tai tėra muilo burbulas. Žmonėms reikia gryno oro, sveiko maisto, švaraus vandens, sporto, draugijos, įkvepiančių minčių ir saugios vietos poilsiui. Visus šiuos dalykus labai paprasta gauti už dyką. Šiek tiek sudėtingiau su maistu ir nakvyne, tačiau planuojant įmanoma ir tai, nes planetoje vis dar liko daugybė svetingų žmonių.

3. Keliaukite iš lėto
Jei gyvenate Vilniuje, o norite dvi savaites ilsėtis Afrikoje, tai padaryti nemokamai išties sudėtinga. Bet nėra neįmanoma. Įkvepiantis pavyzdys yra Lietuvos „Magelano“ Dainiaus Kinderio knyga „Atgal į Afriką“. Tačiau tol, kol jūs būsite įsitikinę, jog laikas yra pinigai, to padaryti nepavyks. Laikas nėra pinigai. Laikas yra laisvas. Tikrieji keliautojai žino, kad jiems priklauso visas pasaulio laikas. Taigi užuot puolę užsakinėti brangius skrydžius, apmąstykite kitas alternatyvas. Kodėl nesusiremontavus nenaudojamos valties ar dviračio ir išsileisti bent į trumpas keliones?

4. Palikite savo įpročius namie
Kai keliaujate, jums nereikia mokėti nuomos. Nereikia ir išlaikyti mašinos. Nereikia orkaitės, indų plovyklės, elektros, kabelinės televizijos, abonemento į sporto klubą, drabužių prikimštos spintos. Jums nereikia kostiumo ir kaklaraiščio, kuriuos vilktumėtės prieš eidami į darbą. Nes jums nereikia darbo, kai keliaujate. Taip pat nereikia sukti galvos dėl nuolatinio sąskaitų apmokėjimo. Jūs esate laisvas. Diskusiją, ar keliauti pigiau nei likti namie, galite rasti čia.

5. Pasitikėkite žmonėmis

Pasaulyje daugybė žmonių yra pasiruošę keliautojams atverti savo namų duris. Prisidėkite prie buities darbų – ir net būsite pamaitinti. „CouchSurfing“ ir „WWOOF“ yra du iš daugybės fenomenalių svetingumo klubų, kurie padeda keliautojams susirasti apgyvendinimą pas vietinius. „CouchSurfing“ nariai kitiems tinklo nariams yra pasiryžę suteikti nakvynę ar dvi. „WWOOF“ – suteikti kambarį už pagalbą chemikalų nenaudojančiuose ūkiuose. Abu socialiniai tinklai kovoja su įsigalėjusia vartojimo kultūra ir stereotipais.

6. Išmokite vertingų įgūdžių
„Ką išmoksi – ant pečių nenešiosi“, – sako lietuvių patarlė. Kelionėje juo labiau nepamaišys išmoktas amatas.  Mokėjimas gaminti, masažuoti, muzikiniai ar meniniai sugebėjimai, interneto svetainių kūrimas – dalykai, vertinami daugelyje pasaulio šalių. Kuo lėčiau keliausite, tuo daugiau galimybių atsiras sudaryti su vietiniais abipusius mainus.

7. Ištrūkite iš miesto

Dideli miestai apsunkina keliavimą nemokamai. Juk miestai yra pastatyti „ant pinigų“ ir gaivų orą, švarų vandenį ir saugią vietą pernakvoti čia surasti daug sunkiau. Keliaukite į kaimą, kur žmonės šiltesni, maisto daugiau, o svetingose šeimose visada atsiranda laisva kertė keliautojui. Jei ne – lieka nakvynė po žvaigždėtu dangumi.

8. Būkite įžvalgūs
Norint keliauti nemokamai reikia derinti ne tik nuoseklų planavimą, bet ir sugebėjimą improvizuoti. Pasiduoti jus nešančiai srovei ir drąsiai priimti iššūkius. Tai yra tikroji kelionių laisvė. Nebijokite keisti planų, bet visada būkite įžvalgūs, atsargūs ir informuoti.

www.balsas.lt