9 pasaulio vietos, kurių tuoj nebeliks

 www.balsas.lt

Dėl visuotinio atšilimo, sparčiai kertamų miškų ir kenkėjiško turizmo ant išnykimo ribos atsidūrė daug nuostabaus grožio planetos vietovių. Siūlome pasidairyti, ką dar įmanoma išvysti, prieš joms visiškai pradingstant nuo žemės paviršiaus.

1. Tuvalu
Šios miniatiūrinės Polinezijos salos aukščiausias taškas išsikišęs vos 4,5 m nuo jūros lygio. Ketvirtą pagal mažumą pasaulio valstybę sparčiai naikina Ramusis vandenynas. Manoma, jog tai pirmoji valstybė, kuri pasmerkta pražūti dėl „šiltnamio efekto“ sukeltų jūros lygio pokyčių.

2. Kolumbijos ledynas, Aliaska
Kolumbijos ledynas yra vienas greičiausiai judančių ledynų pasaulyje. Paskaičiuota, kad iš 54 km pločio ledkalnio per 50 metų išeitų puikus fiordas. Tačiau dėl visuotinio atšilimo tiek laukti neprireiks: fiordui susiformuoti prireiks vos 10 metų.

3. Papua Naujosios Gvinėjos tropiniai miškai
Tai trečias didžiausias pasaulio tropinis miškas, turtingas mikroklimatų ir endeminių rūšių. Deja, miškas kertamas menkai atsižvelgiant į aplinkosauginius poreikius. Palydovinės nuotraukos neseniai atskleidė, kad, išliekant tokiems kirtimo tempams, tropiniai miškai bus išsekinti ir sunaikinti per 12 metų.

4. Indijos-Ramiojo vandenyno koralų rifas
Indijos-Ramiojo vandenyno koralų rifas yra namai daugiau nei trims ketvirtadaliams viso pasaulio koralų ir pasižymi didžiausia jų įvairove. Tačiau nuo 1960 m. koralų rifas kasmet sumąžta apie 1500 kv. kilometrų. Keliautojai ypač raginami pamatyti rifą prieš šiam visiškai pranykstant.

5. Maldyvų salos

Ši Indijos vandenyno atolų grupė susiduria su ta pačia problema kaip ir Tuvalu. Prognozuojama, jog, sparčiai kintant jūros lygiui, saloms liko gyventi vos 50 metų. Paskui jas apsems vandenynas. Jau dabar Maldyvų salų grupė yra pakilusi vos 1,5 m nuo jūros lygio.

6. Himalajų ledynai
Šie ledynai karūnuoja Himalajų kalnų masyvą ir yra septynių didžiausių upių Azijoje ištakos. Tiems, kurie svajoja aplankyti Himalajus ir nenorėtų pražiopsoti ledynų, reikėtų suskubti: laiko liko iki 2035-ųjų.

7. Maču Pikču ir inkų keliai
Senasis inkų miestas 2007 m. buvo išrinktas naujuoju pasaulio stebuklu ir išlieka vienu slėpiningiausių vietovių žemėje. Tačiau turistai beatodairiškai trypdami Maču Pikču akmenis naikina šį unikalų paveldo objektą. Be kita ko, negrįžtamai niokojamas ir inkų kelias – akmenimis grįstas takas į Maču Pikču.

8. Egipto piramidės
Įžymiosioms piramidėms ir didžiajam Sfinksui išnykimu graso neribota kaimyninio Kairo plėtra. Oro užterštumas ėda didingų struktūrų paviršių, o nuotekos iš gretutinių lūšnynų silpnina plynaukštę, ant kurios stūkso pasaulio stebuklai.

9. Amazonės miškai
Amazonės miškai dar vadinami planetos „plaučiais“. Iš tiesų jie pagamina apie 40 procentų pasaulio deguonies. Tačiau dabartiniai miškų kirtimo mastai yra šokiruojantys ir teigiama, kad jau už pusės amžiaus miškų neliks nė kvapo. Iškirsti Amazonės plotai verčiami paprasčiausiomis gyvulių ganyklomis.

www.balsas.lt