Kuba išleido savo "Linux" operacinės sistemos versiją

www.technologijos.lt

Kubos valdžios atstovai šią savaitę pareiškė, kad baigta kurti oficiali valstybinė „Linux” operacinės sistemos modifikacija pavadinimu „Nova”. Tokiu būdu siekiama sumažinti potencialią kaimyninės JAV keliamą grėsmę šalies IT saugumui.
Kubos vyriausybė, panašu, įsitikinusi, kad „Windows” yra ne tik JAV hegemonijos simbolis – čia taip pat tikima, kad JAV valdžia gali laisvai manipuliuoti programiniu „Windows” kodu ir gali jį panaudoti prieš šią Karibų salą. Be to, dėl ilgalaikių prekybos apribojimų kubiečiams gan sunku įsigyti bei atnaujinti savo turimas „Windows” versijas.

Vos apie pusantro šimto kilometrų nuo Floridos nutolusi Kuba priešinosi JAV dominavimui vienokiais ar kitokiais būdais nuo pat Fidel’io Castro atėjimo į valdžią 1959 metų revoliucijos metu. 82 metų amžiaus negaluojantį lyderį praėjusiais metais pakeitė jo jaunesnysis brolis Raul’is Castro, tačiau JAV ir Kubos konfliktas tebesitęsia, šį kartą – programinės įrangos srityje.

Kubos Informacinių Mokslų Universiteto atstovas Hector’as Rodriguez’as teigia, kad Kuboje dabartiniu metu apie 20 procentų kompiuterių įdiegta kokia nors „Linux” versija. Beje, šalyje kompiuterių pardavimas plačiajai visuomenei oficialiai buvo leistas tik praėjusiais metais. Rodriguez’as priduria, kad prie naujos sistemos jau perėjo keletas ministerijų ir Kubos universitetai, tačiau vyriausybinės kompanijos vis dar susirūpinusios dėl jų specializuotų programų suderinamumo su „Nova”. „Aš tikėčiausi, kad po penkerių metų mūsų šalis daugiau kaip 50 procentų bus migravusi prie „Linux”. Privačiose programose gali būti tyčia paliktų klaidų ir kenkėjiško kodo. To neatsitinka su nemokamomis programomis. Be to, nemokama programinė įranga geriau dera su Kubos pasaulėžiūra”, sako universiteto atstovas.

www.technologijos.lt