Gerumo diena Mažeikiuose "Nebūkim abejingi"

BŪK GERAS komanda vasario 12 d. atvyksta į Mažeikius.
11 val. – 12.30 val. tapti potencialiu kaulų čiulpų donoru bus galima Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centre, Ventos 8a.
14 val. – 15.30 val. tapti potencialiu kaulų čiulpų donoru bus galima Mažeikių sporto centre, Laisvės g, 32-2.
Atvykus į kaulų čiulpų donorų registracijos vietą, reikia užpildyti donoro anketą  arba http://www.kraujas.lt/show.nav.items.php?lng=lt&navIt=83&pageId=66) bei sutikimą arba http://www.kraujas.lt/show.nav.items.php?lng=lt&navIt=84&pageId=67) registruotis Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registre. Tuomet paimami kraujo mėginiai (keliolika mililitrų kraujo iš venos) ir nustatomi transplantacijai svarbūs imunologiniai žymenys. Anoniminiai duomenys įrašomi į Lietuvos ir Pasaulio negiminingų donorų registrus. Taip tampama potencialiu kaulų čiulpų donoru.

Negiminingais kaulų čiulpų donorais gali būti visi sveiki, geranoriški ir atsakingi asmenys. Kadangi užsiregistravusio donoro gali prireikti tik po kelių ar keliolikos metų, į registrą įtraukiami asmenys nuo 18 iki 45-erių.
Kaulų čiulpų donorais negali būti žmonės, sergantys lėtinėmis plaučių, širdies, inkstų, kepenų ligomis, vėžiu, sifiliu, užsikrėtę ŽIV, hepatito B arba C virusu.

Su savim turėti asmens dokumentą.

Pakeisti pasaulį ir išgelbėti žmogų yra įmanoma… Gal kaip tik šiuo momentu esame kažkam reikalingi…Gal kaip tik šią akimirką medikai tyrinėja pasaulio donorų banko duomenų bazę ir neranda donoro žmogui, kuriam gyvenimą gali išgelbėti tik kaulų čiulpų persodinimo operacija. Gal tas šiuo metu tikintis gyvenimu ir besitikintis būti išgelbėtas žmogus yra seniai prarastas, bet nepamirštas vaikystės draugas…. Gali būti, kad jis dar vakar stovėjo užstrigęs tame pačiame automobilių kamštyje… O gal jis gyvena kitoje žemės rutulio pusėje ir miegodamas šiuo metu sapnuoja savo būsimus vaikus… Bet ar jis bučiuos jų dieviškas pėdutes – priklauso tik nuo geranoriškumo… Kol kas jis dar gyvas….

Lietuvoje ir pasaulyje kasmet daugėja susirgimų įvairiomis kraujo ligomis. Daugumai tokių ligonių vienintelis šansas – kaulų čiulpų transplantacija. Pirmiausia donorų ieškoma tarp brolių, seserų. Tikimybė 1 iš 5. Bet yra daug žmonių, kurie arba neturi brolių, seserų, arba jie netinkami donorai. Tada donorų ieškoma pasauliniame kaulų čiulpų donorų registre. Tikimybė rasti tinkamą donorą – 1 iš milijono….Lietuvoje kasmet donorų nerandama maždaug 10-čiai žmonių.

Lietuvos kaulų čiulpų donorų registre yra apie 3000 donorų.

Pagrindinė problema – mažai informacijos.

Lietuvoje vykdomas BE GOOD projektas.

Visa informacija tinklapyje www.begood.lt

BE GOOD – tai informacinė-agitacinė kampanija, kurios tikslas – pristatyti visuomenei kraujo vėžio ir kaulų čiulpų donorystės problemas bei suteikti kuo daugiau informacijos apie tai, kaip kiekvienas iš mūsų gali prisidėti kovojant su šia liga.

Projekto metu suplanuota didžiulė informacinė kampanija aktyviausius paskatins tapti donorais, o likusiai daliai visuomenės suteiks informacijos, pakeis vyraujančius mitus.

Tau tik reikia duoti kraujo mėginį, kad taptum potencialiu donoru, o tapus donoru duoti kraujo. Tavo kraujo kūnelių kiekis atsistatys per dvi savaites.

Apie kaulų čiulpų donorystę (2008 09 mėn)

• Iš viso yra donavę 6 lietuviai. Jų kaulų čiulpai buvo persodinti 5 lietuviams ir 2 latviams (vieno donoro kaulų čiulpai tiko net 2 pacientams).
• 2007 m. Lietuvos registras buvo labiausiai išaugęs pasaulyje ir antras pagal donavusių donorų skaičių iš visų esančių registre (0,22 proc.) po Japonijos. Vidutiniškai donuoja 0,07 proc. esančių registre žmonių.
• Pasaulyje yra 69 registrai ir per 12 mln. kaulų čiulpų donorų. t. y. 0,2 proc. pasaulio populiacijos yra potencialūs kaulų čiulpų donorai.
• Didžiausius pasaulio registrus turi Vokietija (per 3 mln.), JAV (per 5 mln.).
• Pasaulyje kasmet ieškoma donoro apie 30 tūkst. pacientų, Lietuvoje – apie šimtui.
• Pasaulyje kasmet atliekama apie 10 tūkst. negiminingų kaulų čiulpų transplantacijų, Lietuvoje – apie 35. Lietuviams yra donavę vokiečių (daugiausia), lenkų, italų, donorų iš Kipro, Didžiosios Britanijos, JAV. Neseniai transplantacijai kaulų čiulpai buvo parvežti iš Izraelio.
• Lietuvoje iš viso atlikta 450 kaulų čiulpų transplantacijų.

Akcijos organizatorė Mažeikiuose

Jūratė Norvaišienė

8-698-34893