Garsūs žaidėjai žaidė ir "Mažeikiuose"

 

Ko gero jaunesni „Mažeikių” krepšinio komandos gerbėjai nelabai žino Mažeikių miesto krepšinio istoriją, nežino kokie garsūs žaidėjai žaidė mūsų mieste.
Viskas prasidėjo 1996 metais, klubas tuomet vadinosi Mažeikių „Mažeikiais”, kurie tapatį sezoną tapo LKAL (dabar šią lygą pakeitė NKL) čempionais. Vėliau komandos pavadinimas buvo pakeistas į pagrindinių remėjų pavadinimą Mažeikių „Nafta”. 

1999-2000 metų sezone „Nafta” vėl tapo LKAL čempionais, tai padarė ir 2000-2001 m. sezoną ir tapo pirmasis klubas patekęs į LKL pereinamųjų rungtynių principu. Tada jie pereinamojoje serijoje įveikė LKL autsaiderę Marijampolės „Suvalkiją“ bei įgijo teisę žaisti stipriausioje šalies lygoje. debiutiniame LKL sezone Mažeikių „Nafta” užėmė 5-ają vietą, sękančiame 7-ą ir 2003-2004 metų sezone liko šešta. Dėja ši graži istorija nutrūko būtent čia – pasibaigus 2003-2004 m. sezonui pagrindinė klubo akcininkė „UAB Mažeikių Nafta“ nutraukė paramą klubui, todėl ekipa buvo priversta paskelbti apie savo bankrotą.
Tačiau nors situacija ir buvo beviltiška, Mažeikių miesto krepšinis gryžo jau visai greitai. Mažeikiai vienus metus buvo be krepšinio. Tačiau 2005 metų vasarą Mažeikių krepšinio federacijos iniciatyva iš vietinių žaidėjų buvo suburta Mažeikių „Mažeikių“ ekipa, startavusi Regionų krepšinio lygos pirmenybėse. Jau pirmą RKL sezoną mažeikiškiai tapo lygos čempionais, tačiau pereinamųjų

NKL varžybų seriją 1:2 pralaimėjo Tauragės „Bremenos“ komandai. 2006-2007 m. sezonas komandai nebuvo toks sėkmingas, kaip pirmasis. Komanda dalyvavo LKF taurės varžybose, tačiau iškrito jau antrajame etape, o RKL, čempionų titulą ginanti komanda, pralaimėjo pusfinalio varžybas, o kovoje dėl trečios vietos nusileido Šakių „Zanavykui“, rezultatu 1-2. Visdėlto kitą sezoną „Mažeikiai” buvo priimti į NKL kur užėmė 14-ają vietą.
Per šį Mažeikių krepšinio gyvavimo laiką komandoje žaidė ne vienas grasus žaidėjas.

Andrius Mažutis (žaidė 2000-2004 metų sezonuose)

Įžaidėjas gimęs Mažeikiuose bei Mažeikių krepšinio klube rungtyniavęs keturis sezonus. Jau nuo pat pirmo sezono Andrius pritapo prie komandos nors buvo dar tik dvidešimties. Paskutiniąjame savo sezone šioje ekipoje Andrius LKL rinkdavęs po 10,4 taško, atkovodavęs po 3,2 kamuolio, perimdavęs 2,4 ir atlikdavęs po 3,4 rezultatyvaus perdavimo buvo vienas naudingiausių komandoje. Vėliau Andrius Mažutis pasuko į užsienį, nors dar buvo grįžęs į Lietuvą dabar rugntyniauja Rygos „ASK” (Latvija) komandoje.


Rolandas Jarutis (žaidė 1995-1996 metų sezone)

Dar vienas įžaidėjas taip pat gimęs Mažeikiuose. Nors Rolandas Mažeikiuose žaidė tik vieną, pirmą šio klubo gyvavimo istoriją prie klubo pergalių prisidėjo svariai. Vėliau šis krepšininkais tris sykius žaidė Vilniaus „Lietuvos ryte” bei išmėgino legionieriaus karjerą. Jis turi begalę pasiekimų, 1997 m. LKBL čempionas, 1998 m. LKAL čempionas, 2000 m. LKL čempionas, 2001 m. LKL vicečempionas, 2002 m. Portugalijos taurės laimėtojas, 2005 m. ULEB Taurės laimėtojas, 2005 m. LKL ir BBL vicečempionas , 2006 m. Kipro čempionas, 2006 m. Ukrainos lygos ir taurės laimėtojas. Taip pat pirmąjame sezone su Mažeikių „Mažeikiais” jis laimėjo LKCL. Dabar rugntyniauja Mariupolio „Azovmaš” (Ukraina) komandoje.


Artūras Jomantas (žaidė 2001-2004 metų sezonuose)

Lengovjo krašto pozicijoje žaidžiantis Artūras taip pat yra gimęs Mažeikiuose. Savo miesto klubui jis atstovavo 3 sezonus, per kuriuos tapo komandos lyderiu. Pirmąjame sezone aikštelėje jis pasirodė vos tris kartus ir taškų nepelnė tačiau tada jam buvo vos 16 metų. Kitą sezoną sužaidė vėlgi tik dvi rugntynes, tačiau per jas vidutiniškai pelnydavo 12 taškų ir septyniolikos Artūras išvyko į Laurinburgo koledžą (JAV). Kitą sezoną grįžęs vos aštuoniolikmetis Artūras buvo nesustabdomas. Jis pelnydavo po 14,8 taško, atkovodavo daugiau nei po 7 kamuolius, atlikdavo daug kito naudingo darbo ir buvo apsoliutus komandos lyderis. dabar Artūras žaidžia Vilniaus „Lietuvos ryto” komandoje kur LKL jam šį sezoną sekasi dar geriau – 17 taškų per rugntynes.


Aloyzas Rudys (1997-1999 metais dirbo trenerio asistentu, treniravo 2000-2004 metų sezonuose ir 2008 metais vėl grįžo)

Šis Mažeikiškiškis ne tik, kad išvedė Mažeikių komandą į LKL, bet ir puikiai ten rugntyniavo. Vėliau treneris dirbo „Šiaulių” ir „Neptūno” treneriais, o 2008 metais vėlgi grįžo į Mažeikius ir rugpjūčio mėnesį debiutavo už Mažeikių „Mažeikių” komandos vairo. Praėjusį kartą pirmą sezoną treniravęs Mažeikių komandą Aloyzas Rudys iškart pateko į LKL. Gal tai ženklas, kad didysis krepšinis grįžta į Mažeikius?

Informacijos šaltinis www.kkmazeikiai.xz.lt