Kaip įveikti negalavimus be vaistų?

www.balsas.lt

Tikriausiai ne vienam yra tekę patirti tą jausmą, kai savaitgalį staiga pradeda skaudėti dantį arba netikėtai užklumpa galvos skausmas. Tada atrodo, kad nėra teisybės žemėje ir tuoj pat puolame ieškoti vaisto, kuris išvaduotų iš skausmo gniaužtų. Cheminis preparatas – tai greičiausias būdas įveikti negalavimą, tačiau, ką daryti, kai po ranka vaistų nėra?
Perspėjame, kad bet koks skausmas gali būti tam tikros ligos ženklas, įspėjantis mus, kad būtina pasirūpinti savo sveikata. Nepamirškime nors kartą metuose profilaktiškai pasitikrinti. Pateikiame jums keletą patarimų, kokias priemones galima pasitelkti, kai namuose nėra tinkamų vaistų.

Skauda dantį

Nestiprų danties skausmą kartais padeda numalšinti vaistažolių arbatos, šilti spirito kompresai bei kitokios liaudiškos priemonės. Pavyzdžiui, pakramtykite česnako skiltelę arba gvazdikėlį. Juose esantys aliejai dezinfekuoja bei malšina uždegimą. Be to, burnos skalavimas su druska gali pristabdyti infekcijos plitimą.

Skausmo malšinimui taip pat galima panaudoti ir svogūną. Jį susmulkinkite, suvyniokite į marlę ir įkiškite į ausį, priešingą skaudamam dančiui.

Uždegimą veiksmingai malšina miškinių sidabražolių ir ąžuolo žievių nuoviras. Jei namie turite bičių pikio – jis bus labai naudingas. Į vandenį įlašinkite keletą jo lašelių ir švelniai įtrinkite dantenas.

Gali padėti ir valerijono šaknų tinktūra. Reiktų išgerti 20 lašų 2–3 kartus per dieną.

Norintiems išvengti skausmo, dantis reikėtų profilaktiškai tikrintis dukart per metus.

Galvos skausmas

Beveik kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime patyrė, kas yra galvos skausmas. Tokio negalavimo priežasčių  gali būti labai daug: pervargimas, sutrikęs kraujospūdis, stresas, alergija ir tt. Pats paprasčiausias patarimas skausmui apmalšinti, kuris gali suveikti stebuklingai – išgerti visą stiklinę vėsaus vandens ir pagulėti.

Galite pabandyti ir kitus būdus:

Paprašykite artimo žmogaus, kad pamasažuotų sprandą ir pečius. Labai dažnai tokie skausmai atsiranda nuo raumenų įtampos. Kitas variantas – švelniai sukąskite paprastą pieštuką ir palaikykite tarp dantų – tai atpalaiduoja raumenis.

Minutę stipriai spaudykite taškus viename ir kitame antakių gale arba tašką tarp antakių.

Galite sprandą ir kaklą išsitrinti eteriniu mėtų aliejumi. Po kelių minučių perbraukite ledo gabalėliu.

Jei jus dažnai kamuoja galvos skausmai, galbūt pats laikas būtų pamąstyti apie mitybos keitimą. Kontraceptikai taip pat gali lemti galvos skausmus. Jeigu tai įtariate, pasikonsultuokite su savo ginekologu.

Staiga peršalote

Jeigu peršti gerklę, paskalaukite ją vandeniu, sumaišytu su šaukšteliu druskos. Galite pakramtyti ir mėtos lapelį. Alavijai yra nepamainoma priemonė nuo peršalimo – suslogavus kelis kartus per dieną jų sulčių lašinkite į nosį.

Jei sloguojate, nosies gleivinę galite dezinfekuoti česnako skiltele. Tik pajutus pirmuosius slogos požymius patartina nosį skalauti sūriu vandeniu. Taip pat rekomenduojama kartą per 30 minučių viena, o paskui kita šnerve pauostyti amoniako.

Tik pajutus pirmuosius slogos požymius nakčiai reiktų apsimauti šiltą kepuraitę, o į ausis įsikišti boro spirite sumirkytos vatos. Per naktį ausys gerai sušils, o spirito garai dezinfekuos vidinius nosies sinusus. Ryte slogos nebebus.

Esant stipriai slogai galima  į kiekvieną šnervę kas 2 ar 3 valandas lašinti po 5 lašus šviežiai spausto alijošiaus.

Linkime niekada nesusirgti!

www.balsas.lt