Sartų varžybas ant ledo galime pamiršti

www.bernardinai.lt

Sartų hipodrome vasario 6 dieną vyksiančių žirgų lenktynių organizatoriai ir dalyviai tvirtina, kad lenktynės ant Sartų ežero – jau gražios žirgininkystės šventės istorija. Bandymas atgaivinti šią tradiciją galėtų atsieiti ristūnų ir vadeliotojų gyvybes, tad rizikuoti ir dar kada nors rengti lenktynes ant Sartų ežero ledo nebeketinama. Mat tai nesaugu net gana šaltą žiemą.
Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos Arklininkystės skyriaus vedėjas Juozas Barisevičius sako, kad tikėtis, jog žirgų lenktynės kada nors vėl bus rengiamos ant Sartų ežero, kaip kad buvo prieš gerą dešimtmetį, tikrai neverta.

 

„Žirgų lenktynes ant Sartų ežero galime užmiršti. Esmė ta, kad jame yra daug povandeninių srovių, kurios neleidžia susiformuoti saugiam ledui.

Netgi tais atvejais, kai būdavo pakankamai šaltos žiemos, turėdavome problemų, todėl saugumo sumetimais ledas liejamas Sartų hipodromo take, kur galima užtikrinti pakankamai saugias lenktynių sąlygas ir parodyti puikius rezultatus.

Tikrai nerizikuosime, tuo labiau žmonių gyvybėmis“, – lrt.lt tvirtino pašnekovas.

Šiemet jau 30 kartą Sartų lenktynėse dalyvausiantis žirgyno savininkas ir vadeliotojas Kazys Trota teigia tik dabar pradedąs suvokti, kaip tada, dešimt metų atgal, rizikavo lipdamas ant ledu aptrauktų Sartų ežero vandenų.

„Kai buvau jaunesnis, minčių, kad kas nors gali atsitikti, nekilo, o juk galėjo nutikti visko. Ledas po žirgų kanopomis traškėdavo. Tai girdėdavo tie žiūrovai, kurie stovėdavo krante, ir tie, kurie varžybas stebėdavo patys stovėdami ant ledo.     

Tada nejaučiau baimės, bet dabar, žinant, koks plonas ledas, jau būtų baisoka juo važiuoti“, – prisipažįsta Sartų lenktynių dalyvis.

Lenktynių datos keisti neketina

Sartų žirgyno direktorius Edgaras Jeninas teigia, kad jei būtų atlikti hipodromo dangos remonto darbai, lenktynes čia būtų galima rengti net vasarą.

„Yra tokių planų, nes dabar esame priklausomi nuo oro. Užtektų tiktai pakeisti hipodromo dangą, ištiesti specialų sluoksnį ir mes galėtume lenktynes rengti bet kada – ir vasarą, ir žiemą. Jeigu būtų šalčiai, galėtume išlieti ledą, jeigu šalčių nebūtų – žirgai galėtų bėgti ant grunto“, – tvirtina pašnekovas.

Tiesa, apie Sartų lenktynių datos keitimą negalvojama. Pasak J. Barisevičiaus, šimtametės tradicijos sulaužymas prilygtų šventvagystei.      

„Vasario pirmas šeštadienis sutampa su kalendorine švente – Grabnyčiomis. Tai yra religinė šventė. Nuo senų senovės lenktyniaujama buvo būtent Grabnyčių dieną.

Kai praeitais metais bandėme ieškoti ir sniego, ir ledo – ir nei to, nei to neradome – pirmą kartą po daugelio metų lenktynės neįvyko“, – pasakoja J. Barisevičius.  

Prognozės nuteikia optimistiškai

Pasak E. Jenino, Sartų hipodrome šių metų lenktynėms ledo danga jau suformuota, bet dėl pastaruoju metu vyraujančių šiltų orų šiek tiek aptirpusi.

„Sekame orų prognozes. Vasario pradžioje turėtų prasidėti šalčiai (naktimis nuo -11 iki -17 laipsnių), mums tereikia kelių dienų ir sutvarkysime tą dangą.

Didesnė problema būtų, jeigu lenktynės vyktų šiomis dienomis. Dalyviams tektų kažkur pasistatyti automobilius. Aikštelės – pievų teritorijoje, o dabar pievos yra patižusios, automobilių nebūtų kur pastatyti“, – pasakojo žirgyno direktorius.

J. Barisevičius taip pat neabejoja, kad iš meteorologų gaunamos prognozės nepaves.  

„Palaikome ryšius su meteorologais, gauname duomenis iš Daugpilio ir iš Zarasų, Ignalinos meteorologinės stoties. Sekame situaciją, kol kas ji mus nuteikia optimistiškai“, – teigia pašnekovas.

Jei vėl neįvyktų, lankomumas sumažėtų

E. Jenino manymu, jei šiemet pasikartotų praėjusių metų situacija ir lenktynės vėl neįvyktų, ateityje vyksiančioms Sartų lenktynėms tai nebūtų į gerą.

„Žmonės neturėtų pamiršti šitos žirgininkystės tradicijos. 2008-aisiais būtų įvykusios 104-osios Sartų lenktynės. Tradiciją būtina išlaikyti ir tęsti.

Jeigu neįvyktų ir šiemet, žmonių lankomumas sumažėtų, būtų sunkiau prikviesti tuos pačius žiūrovus, kurie tiek metų iš eilės važiuodavo jų stebėti“, – sakė Sartų žirgyno direktorius.

Pasak J. Barisevičiaus, Sartų lenktynėse dalyvauti jau užregistruoti 67 Lietuvos ir 7 užsieniečių žirgai.

„Lietuvoje ristūnų sportu užsiima dvi veislininkystės institucijos – Respublikinė lenktyninių žirgų lyga ir Nacionalinė ristūnų sporto asociacija. Būtent jų atstovai ir dalyvaus šiose lenktynėse.

Taip pat laukiame svečių iš Latvijos ir Estijos. Gali būti, kad startuos Norvegijos ir Švedijos atstovai“, – sakė pašnekovas.

Tiesa, svečiai dalyvaus tik viename, tarptautiniame, važiavime (iš viso numatyta 10 važiavimų).

www.bernardinai.lt