Medininkų byloje – naujas etapas

www.alfa.lt

Vienas iš keturių Medininkų žudynių įtariamųjų TSRS vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas Konstantinas Michailovas (ankstesnė pavardė – Nikulinas) galės susipažinti su per ikiteisminį tyrimą apie jį surinkta medžiaga.

Apie tai paskelbė Generalinės prokuratūros prokurorai, kurie po metus trukusio tyrimo, paskelbė perduodantys bylą teismui.

Ikiteisminis tyrimas vyko dėl 1991 m. liepos 31 d. Medininkų muitinės poste septynių Lietuvos Respublikos policijos ir muitinės pareigūnų nužudymo bei pasikėsinimo nužudyti dar vieną pareigūną.

„Įtariamasis turi teisę susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga bei pateikti prašymus papildyti ikiteisminį tyrimą. Prokurorų nuomone, ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, kurie pagrindžia įtariamojo Konstantinas Michailovas kaltę. Kitų įtariamųjų – taip pat buvusių OMON būrio vado Česlav Mlynik ir šio būrio milicininkų Andrej Laktionov ir Aleksandr Ryžov, kurių Lietuvos Respublikai neišduoda Rusijos Federacija, atžvilgiu tyrimas yra atskirtas ir tęsiamas toliau“, – praneša Generalinės prokuratūros atstovai.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka susitikime su žurnalistai kalbėjo: „Praėjusį penktadienį tyrimą atliekantis prokuroras pareiškė esąs įsitikinęs, kad surinkta pakankamai įrodymų, kurie leistų nuteisti Konstantiną Michailovą. Ikiteisminis tyrimas baigtas, kaltinamasis turi teisę susipažinti su jo medžiaga. Jei nebus prašymų dėl tyrimo papildymo, bylą pradės nagrinėti teismas. Atsakomybė už tokį nusikaltimą numatyta baudžiamajame kodekse. Žudikams gresia bausmė nuo 5 m. iki 20 m., arba įkalinimas iki gyvos galvos. Nepamirškite, kad galioja nekaltumo prezumpcija, todėl tik teismas nuspręs, kas kaltas.“

A. Kliunka neišdavė, kokie įrodymai pastūmėjo prokurorus priimti sprendimą užbaigti ikiteisminį tyrimą. „Konkrečių detalių neminėsiu, nes tai pakenktų tolesniems procesams. Bylą nagrinės teismas, kuris bus viešas. Jei kalbėsime apie surinktus įrodymai abstrakčiai, tai būtų įvykio vietos apžiūros rezultatai, liudininkų apklausos“, – kalbėjo prokuroras.

Prokuratūros darbuotojai taip pat kreipsis į teismą dėl Nikulino suėmimo termino pratęsimo, nes turėtų užtrukti susipažinimo su ikiteisminio tyrimo medžiaga procedūros.

„Sausio 28 d. baigiasi suėmimo terminas. Bus kreipiamasi dėl jo pratęsimo. Teisėjai gali pratęsti terminą ne daugiau kaip trims mėnesiams. Taip pat negalima viršyti aštuoniolikos mėnesių kalinimo termino, o Nikulinas už grotų sėdi jau 14 mėnesių“, – tvirtino A. Kliunka.
Dėl Rusijoje kalinamų kitų trijų įtariamųjų prokuratūros darbuotojai, regis, jau nuleido rankas. „Yra gauti atsakymai dėl dviejų Rusijoje kalinamų įtariamųjų. Rusijos pareigūnai atsisakė juos išduoti“, – minėjo prokuroras.