Per metus labiausiai kito suskystintų dujų vartojimas

VRP | Hill & Knowlton duomenimis, per visus 2008 metus mažmeninėje Lietuvos degalų rinkoje labiausiai svyravo suskystintų dujų pardavimai. Kitų rūšių degalų – benzino ir dyzelino – parduodami kiekiai buvo susiję su metų sezoniškumu.

„Metų pradžioje pradėjo kilti degalų ir ypač benzino kainos, todėl vairuotojai, turintys suskystintų dujų įrangą, pirko daugiau suskystintų dujų, rinkoje apskritai buvo padidėjęs dujų įrangos montavimo poreikis. Tačiau paskutinį š.m. ketvirtį krintančios benzino ir dyzelino kainos pakoregavo suskystintų dujų pirkėjų įpročius – dujų pirkta mažiau“, – sako „ORLEN Lietuva“ degalinių tinklo valdančios AB „Ventus nafta“ generalinis direktorius Laimonas Lukočius.

Metų pabaigoje suskystintų dujų kaina sudarė apie 60 proc. benzino kainos, todėl dalis vartotojų rinkosi ne dujas, o benziną.

Didžiausios degalų kainos buvo pasiektos liepos mėnesį, kai litras populiariausio A-95 benzino kainavo virš 4,10 litų, o litras dyzelino beveik 4,50 litų. Žemiausiai kainos krito paskutinį metų mėnesį, kai litras populiariausio benzino kainavo apie 2,60 litų, o litras dyzelino apie 2,90 litų.

„Mažmenines degalų kainas labiausiai veikė pasaulinės naftos kainos. Nuo rudens prasidėjęs pasaulinės ekonomikos lėtėjimas ir vartojimo mažėjimas lėmė naftos paklausos mažėjimą ir kartu naftos produktų kainų mažėjimą“, – sako L.Lukočius.

Tradiciškai daugiausia degalų buvo nupirkta liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Mažiausias vartojimas fiksuotas sausio ir vasario mėnesiais. Išaugęs degalų vartojimas vasaros mėnesiais buvo susijęs su atostogų sezonu ir didesniu gyventojų mobilumu. Degalų pardavimas paprastai pradeda mažėti nuo rudens vidurio.

„Šiuo metu rinkoje jaučiamas vartojimo mažėjimas, susijęs ir su bendru ekonomikos lėtėjimu, o tai šiek tiek koreguoja ir degalinių tinklų veiklą. Vis dėlto degalai patenka į būtiniausių vartojimo prekių sąrašą, todėl žymesnio sulėtėjimo neprognozuojame“, – sako „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius.