Daugiausia nepatenkintų – dėl viešųjų tualetų

Vakar, gruodžio 4 dieną, Mažeikių savivaldybės salėje vyko viešas Mažeikių rajono gyventojų nuomonės tyrimo strateginio plano įgyvendinimo kontekste pristatymas. Apklausos tyrimą rezultatus pristatė profesorius ir socialinių mokslų daktaras Gediminas Merkys ir socialinių mokslų daktarė Rūta Brazinė, Apklausos tyrimui atlikti buvo sukurtas originalus autorinis klausimynas, apimantis 167 klausimus, atspindinčius gyvenamosios aplinkos kokybę. Tyrimo rezultatų pasiklausyti ir įvertinti atvyko Mažeikių meras Vilhelmas Džiugelis, mero pavaduotojai Rimantas Norkus ir Jonas Siminkevičius ir Reivyčių seniūnas Antanas Auškalnis.

„Džiugu, kad tyrimas pavyko. Anketų grįžtamumas buvo labai neblogas. Šio tyrimo rezultatai yra nepamainoma medžiaga seniūnams, seniūnijų specialistams, sveikatos, švietimo, komunalinio ūkio specialistams, politikams ir tarybos nariams, nes išanalizavus tyrimo duomenys atspindi realią žmonių nuomone ir norus“ – kalbėjo profesorius Gediminas Merkys. Mero pavaduotojas J. Siminkevičius prašė nepamiršti, kad kartas subjektyvi žmonių nuomonė neatitinka realybės.

 

Apklausoje dalyvavo 1169 gyventojai. Klausimynų grįžtamumo kvota siekė 70,8%. Beveik pusę klausimynų atsakė mažeikiškiai (41,4% visų klausimynų), viekšniškiai gavo 10,4% klausimynų, Židikai – 9,2%, o likusią dalį klausimynų atsakė Sedos, Šerkšnėnų, Reivyčių, Laižuvos ir Tirkšlių gyventojai. 167 klausimai buvo suskirstyti į 10 sričių: sveikatos, socialiniai klausimai, seniūnijos būklė, kultūra, aktyvus poilsis, visuomeninis ir politinis gyvenimai, rajono įvaizdis, žemės ūkis, paraiškų ES paramai gauti teikimas, teisėsaugos reikalų būklė rajone. Gauti statistiniai duomenys buvo apdoroti taikant įvairius statistinius metodus bei technikas. Didžioji dalis klausimynų (2/3 klausimynų) gyventojus pasiekė per mokyklas – jie buvo išdalinti mokiniams, kad parneštų tėveliams, kita dalis buvo dalinama bendruomenėms.

Pagal tyrimo duomenis Mažeikių savivaldybės gyventojai geriausiai vertina vaistinių išsidėstymą ir darbą jose. Palankiai jas vertina 84,5% žmonių (iš 1147 atsakiusių). Taip pat palankiai yra vertinami prekybos centrai, degalinių išsidėstymas ir aptarnavimas jose. Mažeikių savivaldybės gyventojai palankiai vertina vietinę žiniasklaidą.

Nepalankiausiai įvertinti viešieji tualetai – juos nepalankiai vertina net 85,3% apklausoje dalyvavusių žmonių. Taip pat Mažeikių rajono savivaldybės gyventojai nepalankiai vertina aktyvų poilsį (aikštynų stoka, nėra vaikų užimtumo, pliažų stoka ir kt.).