GPM ir PVM mokesčiai bus suvienodinti

vtv.lt

Naujai išrinkta valdžia tęsia pažadus reformuoti esamą finansų sistemą. Būsimoji valdančioji koalicija sutarė, kad Gyventojų pajamų (GPM), pelno ir pridėtinės vertės mokesčiai (PVM) vienodinami ties 20 proc. riba.

Būsimasis premjeras Andrius Kubilius teigia, kad ši tvarka turėtų galioti maždaug apie dvejus metus. Tačiau jei ekonominė krizė pasibaigtų anksčiau, sistema būtų peržiūrima.

 

GPM mažėja nuo 24 iki 20 proc. – iš jų 5 proc. bus skiriami sveikatos draudimui. Taip siekiama sudaryti kuo palankesnes sąlygas efektyvios sveikatos sistemos sukūrimui.

„DnB Nord“ banko analitiko Vadimo Titarenko teigimu, GPM sumažinimas yra teisingas žingsnis.

„Man atrodo, kad naujoji koalicija pasirinko tinkamą kelią“,- naujienų portalui Vtv.lt sakė ekonomikos ekspertas.

V. Titarenko teigimu, GPM sumažinimas lietuviams neturėtų atsiliepti skaudžiai.

„Šį mokestį mokame mes visi, todėl toks ženklus jo sumažėjimas atsilieps kiekvienam“, – naujienų portalui Vtv.lt sakė analitikas.

GPM yra vienintelis mokestis, kuris sumažės. Visų mokamas PVM mokestis išaugs. Čia V. Titarenko mato nedidelę blogybę.

„Kainos nepadidės tiek, kiek didėja mokestis“, – mano ekspertas.

Nuo sausio 1 d. naikinamos beveik visos mokesčių lengvatos, tarp jų ir PVM lengvatos vaistams bei maisto prekėms. Paliekamos tik lengvatos šildymui.

Vaiko pinigai bus mokami visiems, jaunesniems nei trejų metų, vaikams. Už vyresnius vaikus jie bus mokami tik tuomet, jei pajamos vienam šeimos nariui bus mažesnės nei 1050 litų.

V.Titarenko tokiame koalicijos sprendime įžvelgia ir neigiamų pusių.

„Be abejo, šis sprendimas reiškia, kad bendra ekonominė našta padidės“, – konstatavo „DnB NORD“ banko analitikas.

Jo nuomone, dėl lenvatų išnykimo ir dviejų mokesčių padidėjimo Lietuvoje dar labiau sumažės užsienio investicijų. Be to, vartojimas taip pat mažės, o tai pablogins verslininkų padėtį.

„Jei vyriausybė nubrauks PVM lengvatas, 80 proc. darbuotojų apskritai neteks darbo“, – interneto portalui Manokarjera.lt dar prieš sprendimo priėmimą sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Iki šiol viešbučių verslui buvo taikomas lengvatinis, 5 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM), tad mūsiškiai viešbučiai buvo gana konkurencingi, palyginti su tuo pat verslu užsiimančiomis kitų šalių įmonėmis, rašo portalas Manokarjera.lt

Anot V. Titarenko, tokioje ekonominėje situacijoje, kokia yra dabar, tėra du pasirinkimai.

Pirmasis – verslo aktyvumo skatinimas. Ekonomikos eksperto nuomone, tai duotų gana nežymų, trumpalaikį efektą, nes dabartinės problemos iš esmės išspręstos nebūtų. Tai tik laikinai užlopytų skyles, o vėliau vis tiek reikėtų reformuoti finansinę sistemą. „Tik tuomet situacija gali būti gerokai blogesnė“, – pažymi analitikas.

Antrasis pasirinkimas – reformuoti valstybės finansinį mechanizmą jau dabar.

„Būtina sukurti tokią finansinę sistemą, kuri kovotų su esamom problemom“, – portalui Vtv.lt sakė V. Titarenko.