Projektas „Užteks tylėti“

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras su „Eurobasket 2011“ organizatoriais inicijavo projektą „Užteks tylėt“, kurį įgyvendinant daugelyje Lietuvos miestų iki gruodžio 31 d. galima nemokamai ir konfidencialiai atlikti ŽIV testą.

ŽIV – tai žmogaus imunodeficito virusas. ŽIV sukelia AIDS – įgytą (akvizitinį) imunodeficito sindromą, pasireiškiantį įvairiomis  infekcijomis, navikais ir kitomis ligomis. ŽIV patekęs į žmogaus organizmą naikina baltuosius kraujo kūnelius, imuninėje sistemoje kontroliuojančius infekcijas. ŽIV infekcijai progresuojant imuninė sistema palaipsniui silpsta ir organizmas tampa nepajėgus apsiginti nuo infekcijų ar ligų.

 

Virusui imlūs visi žmonės. Infekcijos šaltinis – ŽIV užsikrėtęs žmogus. Didžiausia ŽIV koncentracija randama kraujyje, makšties išskyrose, spermoje, motinos piene. ŽIV užsikrečiama tiesiogiai į kraują, per gleivines ar pažeistą odą patekus ŽIV užkrėstų organizmo skysčių.

 

ŽIV plitimo būdai:

 

1. Lytinių santykių metu. ŽIV gali plisti per visų rūšių lytinius santykius: heteroseksualius ar homoseksualius, oralinius ir analinius, jeigu vienas iš partnerių yra užsikrėtęs.

 

2. Per kraują: dalijantis užkrėstais švirkštais ar adatomis (pvz., vartojant narkotikus), perpilant kraują.

 

3. ŽIV užsikrėtusi motina gali užkrėsti savo vaiką nėštumo, gimdymo metu arba maitinant krūtimi.

 

Seilėse, šlapime, ašarose, prakaite ŽIV koncentracija yra nedidelė, todėl nekelia užsikrėtimo pavojaus. ŽIV neužsikrečiama naudojantis tuo pačiu tualetu, baseinu, indais ar per vabzdžių (pvz., uodų, erkių) įkandimus. ŽIV neperduodamas per kasdienius kontaktus, pvz., rankos paspaudimą sveikinantis ar apsikabinant. ŽIV neperduodamas nei per maistą ar gėrimus.

 

Vienintelis būdas sužinoti, ar asmuo užsikrėtęs ŽIV, yra ŽIV testas, t. y. tyrimas dėl ŽIV. Šis tyrimas dažniausiai atliekamas paėmus kraujo iš venos mėginį.
Laiku nustačius ŽIV ir nedelsiant pradėjus gydymą gyvenimo trukmė nesutrumpėja. Tačiau egzistuoja viena svarbi sąlyga: norint žmogų, užsikrėtusį ŽIV, grąžinti į visavertį gyvenimą, jis privalo kiekvieną rytą ir vakarą vartoti specialiai jam paskirtus vaistus bei laikytis kitų reikalavimų.

 

Svarbu žinoti, kad žmonės užsikrėtę ŽIV neatrodo ligotai. Didelė dalis žmonių, užsikrėtusių ŽIV, iki tam tikro laiko apie tai net nenutuokia, kol neatlieka specialių tyrimų. Todėl Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras su „Eurobasket 2011“ organizatoriais inicijavo projektą „Užteks tylėt“, kurį įgyvendinant daugelyje Lietuvos miestų galima nemokamai ir konfidencialiai atlikti ŽIV testą.

 

Nemokamai ŽIV tyrimą kviečia  atlikti iki 2011 m. gruodžio 31 d. Ligų diagnostikos laboratorija ENDEMIK: Vilniaus ,Kauno, Panevėžio, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus filialuose. Taip pat Vilniuje Šeimos klinika „SANITAS FAMILIAE“, Klaipėdoje Medicinos centras „LORNA“, Kaune Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos Šeimos medicinos klinika.

 

Visą informaciją rasite  internetinėje svetainėje www.ulac.lt

 

Telšių VSC ULPK skyriaus informacija

 

{parasas}