Vartotojai aktyviai gina savo teises

 

Šiaulių skyriaus Telšių poskyris regione 2008 m. III ketvirtį gavo 7 vartotojų skundus: 5 skundai dėl elektrotechnikos, 1 dėl autoserviso paslaugų ir 1 dėl baldų. 5 iš šių skundų buvo pagrįsti (3 dėl elektrotechnikos, bei dėl baldų ir autoserviso paslaugų).
 

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija 2008 metų III ketvirtį gavo 528 vartotojų skundus. Tai – 19 % daugiau, negu praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Inspekcijai ištyrus vartotojų skundus nustatyta, kad 66 % vartotojų skundų pagrįsti. Iš viso per tris šių metų ketvirčius gauti 1588 vartotojų skundai, 62 % jų pagrįsti ir vartotojų teisės apgintos.

 

2008 III ketvirtį dėl gaminių gauti 493 vartotojų skundai, tai 22 % daugiau, negu 2007 m. III ketvirtį. Daugiausiai vartotojų kreipėsi dėl įsigytų elektrotechnikos gaminių kokybės – 49 %, odos ir avalynės – 17 %, baldų – 8 %, statybos produktų – 8 %, tekstilės gaminių – 3 %. Ištyrus vartotojų skundus nustatyta, kad 61 % skundų – pagrįsti. Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu žymiai išaugo skundų dėl elektrotechnikos gaminių, šį ketvirtį jų gauta 33 % daugiau.

Dėl įsigytų paslaugų praėjusį ketvirtį gauti 35 vartotojų skundai, tai 24 % daugiau, negu praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Daugiausia vartotojų skundų gauta dėl autoservisų – 44 %, cheminio valymo – 21 %, Mažmeninės prekybos taisyklių pažeidimo – 18 %. Ištyrus skundus paaiškėjo, kad 68 % vartotojų skundų pagrįsti. Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, žymiai sumažėjo skundų dėl cheminio valymo paslaugų, toks skundų sumažėjimas siejamas su naujomis Cheminio valymo ir skalbimo paslaugų teikimo taisyklėmis įsigaliojusiomis nuo šių metų rugpjūčio 1 d.

2008 m. III ketvirtį Inspekcija pagal kompetenciją vykdydama rinkos priežiūrą atliko 1548 ne maisto produktų patikrinimus mažmeninės ir didmeninės prekybos įmonėse, paslaugų teikimo ir gamybos įmonėse, turgavietėse. Teisės aktų, reglamentuojančių ne maisto produktų rinkos priežiūrą, vartotojų teisių gynimą ir kita, reikalavimų pažeidimai nustatyti 46 % visų patikrinimų. Praėjusį ketvirtį patikrinta virš 4500 tipų gaminių, iš jų 26 % neatitiko nustatytų teisės aktų reikalavimų.

Praėjusį ketvirtį nustatyti 12 tipų gaminiai, vartotojų saugai keliantys tiesioginį pavojų. Daugiausia pavojų keliančių gaminių pagaminta Kinijoje – 50 %. Pavojingais gaminiais paskelbti 8 tipų žaislai, 1 – cheminė medžiaga, preparatas, 1 tipo vaikiškas dviratis, 1 statybos produktas, 1 tipo (4 modifikacijų) elektrotechnikos gaminys. Visiems pavojingiems gaminiams taikytos rinkos ribojimo priemonės ir juos uždrausta tiekti į šalies rinką. Iš viso per tris šių metų ketvirčius rinkos ribojimo priemonės taikytos 65 tipų gaminiams. Daugiau informacijos apie pavojingus gaminius Lietuvos ir Europos Sąjungos rinkose rasite interneto tinklalapyje www.inspekcija.lt