Greitieji kreditai: ima net mokiniai

Nuo balandžio įsigaliojęs Vartojimo kredito įstatymas turėtų bent kiek pažaboti greituosius kreditus į kairę ir į dešinę dalijančias bendroves.

Tačiau šios nelinkusios paklusti taisyklėms. Kreditų dalytojai patikimais klientais laiko net mokyklos suolą trinančius ir iš tėvų kišenės gyvenančius jaunuolius, kuriems lengva ranka dalija pinigus už didžiules palūkanas.

Greitųjų paskolų bendrovės turi atidžiai tikrinti, kiek jų klientai turi turto ar gauna pajamų, ir nuspręsti, ar skolininkai galės grąžinti kreditą.

 

Tačiau iš tiesų kažin ar tai daro. Mokus kreditų dalintojams pasirodė vienoje iš sostinės mokyklų besimokantis devyniolikametis Paulius (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut.). Jo motina Dangira „15min“ pasakojo tik atsitiktinai sužinojusi, kad jos atžala prieš porą savaičių nusprendė paimti porą greitųjų paskolų. Anot moters, įmonė „SMSCredit.lt“ moksleiviui sutiko duoti 300 Lt, o bendrovė „Nordecum“, turinti tinklalapį „SMSpinigai.lt“, – 700 Lt dydžio kreditus.

 

Pasiūlė skolintis dar

 

„Apie tai, kad sūnus nusprendė internetu paimti paskolas, sužinojau iš jo draugės. Labai išsigandau ir iškart išskubėjau grąžinti kreditus, nes bijojau, kad skolos išieškojimas jau gali būti patikėtas antstoliams“, – pasakojo Dangira. Ji piktinosi, kad paskolų dalytojams neužkliuvo, kad jos sūnus niekur nedirba. „Akivaizdu, kad kreditai dalijami lengva ranka. Juk sūnus neturi savo pajamų, mes jį išlaikome“, – sakė ji.

 

Dangirą dar labiau papiktino iš bendrovės „SMScredit.lt“ į sūnaus telefoną atskriejusi trumpoji žinutė, kad dabar, kai paskola grąžinta, jis gali pasiimti iki 1 tūkst. Lt dydžio kreditą tik atsiųsdamas SMS žinutę.

 

„Labai gerai, kad aš turėjau galimybę apmokėti kreditus. O ką reikėtų daryti bedarbių šeimoms? Dėl tokio bendrovių požiūrio neturtingi žmonės gali netekti paskutinio turto. Spėju, kad nukentėjusių žmonių toli ieškoti nereikėtų.

 

Sūnaus niekas nepaklausė, kokios jo galimybės. Matyt, taip elgiamasi specialiai, kad bet kokia kaina prisiviliotų klientų, o paskui nuluptų paskutinį kailį, – teigė Dangira. – Jeigu moksleivis nueitų į banką prašyti paskolos, jam juk niekas jos neduotų.“

 

Nesuteikė svarbiausių žinių

 

Moteris pasikalbėjo su sūnumi ir paaiškino, kad taip elgdamasis jis labai rizikuoja. „Žinoma, mes jo už tokį poelgį nepaglostėme. Pasakėme, kokios gali būti pasekmės. Tokius dalykus darant reikia gerai pagalvoti, kaip tuos pinigus reikės grąžinti“, – pridūrė ji.

 

Dangira labai nustebo sužinojusi, kad kreditus teikusių bendrovių atstovai Pauliui nesuteikė paprasčiausios informacijos. Jaunuolis net nežinojo, kada privalo grąžinti pinigus. „Jis galvojo, kad paskolas atiduos uždarbiaudamas vasarą“, – sakė Dangira.

 

Paulius turėjo šiek tiek santaupų, o paėmęs paskolas ketino įsigyti nebrangų automobilį. „Laimei, pinigų jis išleisti nespėjo, pasiskolintą sumą radome jo piniginėje“, – pridūrė moteris.

 

„Skolinome ne be reikalo“

 

Vienos didžiausių Lietuvoje greitųjų kreditų bendrovės „SMScredit.lt“ generalinis direktorius Gediminas Velička „15min“ teigė, kad jaunuolis 300 Lt paskolą be vėlavimų grąžino kovo 30 dieną. „Tai rodo, kad ne be reikalo jam skolinome ir teisingai įvertinome rizikas“, – aiškino įmonės vadovas.

 

G.Velička dėstė, jog bendrovė klientų mokumą tikrina pagal 75 įvairius parametrus bei naudoja bene moderniausią rizikos vertinimo modelį Rytų Europoje.

 

„Jis buvo sukurtas specialiai mūsų įmonei praėjusių metų pabaigoje. Jame vertinama daugybė faktorių, apie kuriuos kiti nepagalvoja, pavyzdžiui, kuriame banke klientas turi sąskaitą, kokios rūšies asmens dokumentą turi – mokumui vertinti tai yra labai svarbūs dalykai“, – aiškino G.Velička.

 

Jo teigimu, bendrovės parengtas mokumo vertinimo taisykles neseniai patvirtino Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT). G.Veličkos teigimu, kreditus bendrovė išduoda asmenims nuo 19 metų.

 

Tinklalapio „SMSpinigai“ atstovai nuo komentarų susilaikė. „Mes negalime atskleisti informacijos, liečiančios mūsų klientus“, – pareiškė jie.

 

Pilnamečiai gali viską

 

Greitųjų kreditų bendrovių veiklą prižiūrinčios VVTAT Finansinių paslaugų priežiūros skyriaus vedėjos Agnės Paškevičiūtės teigimu, Finansinių įstaigų įstatymas įpareigoja kreditų dalintojus įsitikinti, kad skolininkai sugebės įvykdyti įsipareigojimus. „Visų pirmiausia įvertinant vartotojo gaunamas pajamas“, – pabrėžė ji.

 

Šiuos duomenis greitųjų kreditų bendrovės gali patikrinti duomenų bazėje, o jeigu ten nėra informacijos apie kliento gaunamas pajamas – turi klausti paties paskolos prašytojo.

 

„Todėl vertinant, ar bendrovė tinkamai įvertino asmens mokumą, būtina išanalizuoti tiek jo pateiktus duomenis apie save, tiek bendrovės veiksmus tikrinant iš jo gautus duomenis“, – aiškino A.Paškevičiūtė. Ji atkreipė dėmesį, kad pagal galiojančią teisę pilnamečiai turi teisę laisvai sudaryti sandorius, taip pat ir finansinių paslaugų sutartis.

 

VVTAT kol kas nėra gavusi nei vieno tėvų skundo dėl jų vaikams išduotų greitųjų kreditų. Anot A.Paškevičiūtės, tarnybai dažniausiai skundžiamasi dėl per didelių delspinigių, netinkamo skolos apskaičiavimo, nesąžiningų sutarčių sąlygų bei nesugebėjimo vykdyti skolinius įsipareigojimus.

 

„Kuo anksčiau vartotojai taps finansiškai raštingi, tuo geriau veiks visa finansinė sistema. Todėl labai svarbu, kad pradinių ir vidurinių mokyklų mokytojai būtų aprūpinti mokymo priemonėmis, bei skatinami įtraukti finansinį švietimą į mokymo programas“, – teigė A.Paškevičiūtė.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}