Nemokamos vakcinos nuo difterijos ir stabligės

Šiuo metu Lietuvoje vykdomi planiniai suaugusiųjų, vyresnių nei 26 metų amžiaus asmenų, skiepijimai nuo difterijos ir stabligės valstybės lėšomis, siekiant apsaugoti gyventojus nuo šių pavojingų ligų, jų komplikacijų ir mirčių.

Toks amžius parinktas  todėl, kad paskutinį skiepą nuo difterijos ir stabligės gauna šešiolikmečiai, o jis organizmą apsaugo 10 metų nuo minėtų ligų.

 

Vaikai iki 16 metų nustatytais terminais nemokamai skiepijami difterijos-stabligės vakcina pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir yra apsaugoti nuo šių ligų. Suaugusiems kas dešimt metų rekomenduojama skiepytis pakartotinai. 

 

Patikimiausia apsauga nuo difterijos ir stabligės yra skiepai. Daugumai suaugusių asmenų yra rizika susirgti šiomis ligomis.

 

Skiepijama viena kombinuota vakcina nuo abiejų ligų.

 

Dabar, kai pradėti nemokami skiepai nuo difterijos ir stabligės, verta pasinaudoti šia galimybe visiems norintiems, vyresniems nei 26 metų amžiaus asmenims.

 

Tai nėra momentinė skiepijimo nuo difterijos ir stabligės kampanija, pasiskiepyti bus galima per metus laiko. 

 

Prioritetas turi būti teikiamas 30–50 metų amžiaus asmenims skiepyti, kadangi sergamumas difterija šioje amžiaus grupėje epideminio pakilimo laikotarpiu buvo didžiausias.

 

Norintieji skiepytis turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

 

Telšių visuomenės sveikatos centras, darbo organizavimo skyriaus

 

{parasas}