Sekmadienį – Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti

vtv.lt

Lapkričio 16 d., trečiąjį lapkričio sekmadienį, yra minima Pasaulinė žuvusių eismo įvykiuose atminimo diena.

Šis minėjimas yra skirtas atkreipti visuomenės dėmesį į kasdien keliuose žūstančius ar sužalojamus žmones bei padėti suvokti, kad eismo įvykiai yra socialiai ir ekonomiškai nenaudingi ne tik eismo dalyviui, bet ir visai visuomenei.

 

Dėl per metus vykstančių eismo įvykių dauguma šalių praranda maždaug po 1-3 % bendro vidaus produkto (BVP). Už eismo įvykyje atsiradusių pasekmių pašalinimą moka ne tik eismo įvykio dalyviai, bet ir visa visuomenė. Tenka mokėti už gydymą (pirmosios medicininės pagalbos suteikimas, gydimo išlaidos, reabilitacija), patirtus materialinius nuostolius (transporto priemonių remontas, sugadintų per eismo įvykį transporto priemonių pašalinimas nuo važiuojamosios kelio dalies, kelio remontas), ginčo sprendimo išlaidos (policija, draudimas, teismai). Lėtėja gamybos procesas, nes eismo įvykiuose būna sužaloti ar žūva įvairių ūkio šakų specialistai bei darbuotojai, spūstis dėl įvykusių eismo nelaimių (prarastas laikas), emocinis išgyvenimas (skausmas, netektis, depresija).

Pagrindinis šios Pasaulinės dienos žuvusiems eismo įvykiuose atminti tikslas – solidarumo išreiškimas bei dvasinis palaikymas, skirtas šeimoms, kurios išgyvena netektis ir praradimus dėl keliuose prarastų savo šeimos narių, draugų ar tiesiog pažįstamų.

Savo ruožtu Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos per dvylika radijo stočių (Lietuvos radijas, M–1, M–1 Plius, Lietus, Pūkas, Radiocentras, Russkoje Radio Baltija, Zip FM, Žinių radijas, Power Hit Radio, European Hit Radio, Kelyje)  transliuos klipą, skatinantį segtis atšvaitus. Jis taip pat bus transliuojamas per septynis TV kanalus (TV3, LNK, LTV, BTV, Pirmąjį Baltijos kanalą, TV6, TV1). Taigi, Lapkričio 16 d. planuojama šį klipą transliuoti 126 kartus per radijo stotis ir 48 kartus per televiziją.

Susisiekimo ministerija nori priminti visiems, kad už skubėjimą, įgūdžių ir vairavimo kultūros stoką, vairavimą būnant neblaiviems mokama pernelyg didelė kaina – žmogaus gyvybė Todėl ragina kiekvieną iš mūsų nebūti abejingu ir propaguoti moralinį principą ir siekį, kad nė vienas žmogus nebūtų sužalotas ar žūtų kelyje.