Atliekų tvarkytojams negailėta kritikos

Spalio pabaigoje Mažeikių rajono savivaldybės meras Vilhelmas Džiugelis, Savivaldybės tarybos nariai, administracijos vadovai, specialistai ir seniūnai susitiko su Telšių regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) direktoriumi Vidimantu Domarku ir UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“ vadovais.
Susitikime išsakyta nemažai kritikos atliekų tvarkytojams, kurie buvo griežtai įpareigoti imtis priemonių, kad nei mieste, nei rajone nebekiltų problemų tvarkant atliekas.

Savivaldybės atstovai piktinosi nuo metų pradžios besitęsiančia netvarka atliekų tvarkymo srityje. „Savivaldybė perka iš TRATC’o paslaugą, už ją moka, tačiau paslauga teikiama netinkamai. Jeigu ir toliau bus netvarka, teks kelti klausimą dėl TRATC’o gebėjimo atlikti savo įsipareigojimus“, – sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romualdas Sakalauskas.

Susitikime aiškintasi, kaip elgtis gyventojams, kuriems iki šiol atliekų tvarkymo paslauga nėra teikiama, tačiau sąskaitos už neva gaunamą paslaugą yra išsiųstos.
TRATC direktorius V. Domarkas dėl susidariusios padėties linkęs kaltinti pačius gyventojus. „Mažeikių rajone konteineriai buvo dalijami du kartus. Visi, kurie kreipėsi į „Mažeikių komunalinį ūkį“ konteinerius gavo. Dabar žmonės sulaukė rudens, suprato, kad mokėti vis tiek reikės, todėl reiškia pretenzijas, kad neturi konteinerių“, – įsitikinęs V. Domarkas.

Pastebėta, kad gyventojams labai trūksta informacijos apie naująją atliekų tvarkymo sistemą. Atliekų tvarkytojai įpareigoti pasirūpinti informacijos sklaida per vietos televiziją, spaudą, taip pat išleidžiant ir išplatinant informacinius lankstinukus.
Daug diskusijų sukėlė žalienų tvarkymo problema. Šiuo metu lapai ir kitos žalienos iš visų rajono seniūnijų vežamos į Jėrubaičių (Plungės r.) sąvartyną. Kalbėta apie žalienų kompostavimo aikštelės įrengimą Mažeikių rajone. Iki lapkričio 10 d. TRATC įpareigotas pateikti siūlymus dėl tinkamo žalienų tvarkymo.
Taip pat tartasi dėl bendro naudojimo konteinerių statymo kaimo vietovėse bei gyventojų, prie kurių namų neįmanoma privažiuoti, aprūpinimo maišais. Iki lapkričio 22 d. atliekų tvarkytojai kartu su seniūnijomis privalės susitarti, kiek kurioje seniūnijoje bus pastatyta bendro naudojimo konteinerių. TRATC įpareigotas tartis su „Mažeikių komunaliniu ūkiu“ ir iki gruodžio 1 d. aprūpinti gyventojus konteineriais arba maišais.
Atliekų tvarkymas sudėtingas ne tik kaimiškose rajono vietovėse. Savivaldybė gavo aštuonis Mažeikių miesto Senkelio gatvės gyventojų pareiškimus. Juose teigiama, kad šios gatvės 5-uoju numeriu pažymėto daugiabučio namo gyventojai su atliekų tvarkytojais nėra sudarę sutarties, šiukšlės nevežamos, tačiau sąskaitos už atliekų tvarkymą yra gautos. Šią problemą spręsti pavesta „Mažeikių komunaliniam ūkiui“.