Spalio 26 d. rinkėjų aktyvumas 14 val

alfa.lt

Rinkėjai iš ryto gana gausiai dalyvavo rinkimuose, tačiau 14 valandai rinkėjų aktyvumas sumažėjo 7 proc., sakė Vyriausios rinkimų komisijos vadovas (VRK) Zenonas Vaigauskas. Savo pilietinę valią pareiškė 17,75% balso teisę turinčių žmonių.

Šie duomenys gauti iš 66 apygardų (iš viso balsuojama 68–iose). Rinkėjų skaičius antrajame ture – 2,5 mln. žmonių.

„Balsavimas vyksta sklandžiai, eilių nėra“, – teigė VRK pirmininkas Z. Vaigauskas. Tačiau koks bus bendas rinkėjų aktyvumas, jis nesiryžo prognozuoti.

Z. Vaigauskas taip pat informavo, kad apie rimtus pažeidimus informacijos nėra, nors apie smulkius nusiskundimus pranešama nuolat.

Antrajame rinkimų ture renkami 68 iš 141 Seimo nario. Kiti buvo išrinkti per pirmąjį turą.

Kėdes Seime jau iškovojo konservatoriai, gavę 18 mandatų Seime. Vietas taip pat iškovojo socdemai – 12, „prisikėliečiai“ – 11, „tvarkiečiai“ – 10, „darbiečiai“ – 8 bei liberalcentristai ir liberalsąjūdiečiai – po 5. Vietą parlamente gavo ir lenkų rinkimų akcijos vadovas.

Į antrą rinkimų turą pateko daugiausia konservatorių kandidatų – 45. Taip pat 24 socdemai, 16 „tvarkiečių“, 10 liberalcentristų, 9 liberalų sąjūdžio nariai, tiek pat „prisikėliečių“, 6 „valstiečiai“, 5 „darbiečiai“, 4 „lenkai“, po vieną narį iš partijos „Jaunoji Lietuva“, socialliberalą bei pilietininką.

Rinkimų antras turas rengiamas, kai vienmandatėje apygardoje nė vienas iš kandidatų nesurenka daugiau kaip pusės rinkėjų balsų. Pirmajame ture tai padaryti pavyko tik trims kandidatams – socdemams Algirdui Butkevičiui, Zigmantui Balčyčiui ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderiui Andžejui Tomaševskiui.

Aktyvumas 14 valandai pirmajame Seimo rinkimų ture buvo 24,92%.